Presedintele ceh da cu moneda unica de pamant

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 02.06.2010

In cadrul unui comentariu publicat in cotidianul de business The Wall Street Journal, presedintele Cehiei Vaclav Klaus scrie despre motivele pentru care proiectul zonei euro nu a avut succesul scontat, sustinand ca zona euro va exista in continuare, desi cu un pret ridicat, economia europeana putand fi salvata, pe termen lung numai printr-o restructurare radicala a sistemului economic si social.

"Chiar si sustinatorii entuziasti ai zonei euro vorbesc deodata despre potentiala prabusire a intregului proiect acum, iar noi, criticii, sustinem ca trebuie sa privim intreaga situatie intr-un mod mai structurat", scrie Vaclav Klaus, un eurosceptic declarat.

In opinia presedintelui ceh, termenul de "colaps" are cel putin doua sensuri. Primul este ca proiectul zonei euro nu a reusit sa produca efectele pozitive asteptate. "Dupa stabilirea zonei euro, cresterea economica a statelor membre a incetinit comparativ cu deceniile anterioare, sporind diferenta dintre rata de crestere din zona euro si cea din alte economii importante."

Nici chiar asteptata convergenta a ratelor inflatiei nu s-a produs, formandu-se doua grupuri in zona euro, unul cu o rata scazuta a inflatiei (majoritatea tarilor din vestul si nordul Europei) si unul cu o rata ridicata (incluzand Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda). "Situatia nu are nicio legatura cu criza mondiala. Aceasta criza doar a accentuat si expus probleme economice ascunse mult timp, nu le-a creat", considera presedintele ceh.

In primii sai zece ani, zona euro nu a dus la o omogenizare remarcabila a economiilor statelor membre. Odata cu declansarea crizei, lipsa de omogenitate s-a manifestat foarte clar. Chiar si Otmar Issing, economist-sef al BCE, considera ca crearea zonei euro a reprezentat in primul rand o decizie politica, nu economica.

Al doilea sens al termenului "colaps" reprezinta o posibila prabusire a zonei euro ca institutie, ceea ce nu se va intampla in opinia lui Vaclav Klaus, zona euro continuand sa existe, insa cu un pret ridicat, si anume o crestere economica redusa.

Mecanismul care va salva uniunea monetara este reprezentat de un volum in crestere de transferuri financiare catre tarile membre cu cele mai mari probleme. Totusi, pentru ca acest lucru sa fie posibil, Europa va trebui sa decida asupra unei centralizari politice.

In opinia presedintelui ceh, pe termen lung economia europeana poate fi salvata numai printr-o restructurare radicala a sistemului economic si social.