Bancherii asteptau revigorarea creditarii din T2, dar masurile de austeritate le-au dat peste cap planurile

Autor: Ciprian Valentin Botea 02.06.2010

Bancherii se asteptau la o revigorare a imprumuturilor pentru populatie in al doilea trimestru, dupa aproape doi ani de stagnare, in conditiile in care luau in calcul o relaxare a standardelor de creditare, dar si o cerere mai mare din partea clientilor, potrivit unui sondaj realizat de BNR. Anuntarea masurilor de austeritate impuse de Guvern a descurajat insa din nou clientii si a retrezit aversiunea la risc a bancilor.

In primele trei luni, bancile au continuat sa inaspreasca conditiile de acordare a creditelor de consum date fiind asteptarile negative privind evolutia economiei, in timp ce imprumuturile pentru locuinte au putut fi contractate in aceleasi conditii ca in trimestrul anterior. Concluziile sondajului contrasteaza cu mesajele de incredere transmise de bancherii unii jucatori reluand chiar campaniile de promovare a produselor de creditare.

Peste 36% din bancile respondente au indicat o inasprire a conditiilor la creditele de consum, in special prin cresterea costului imprumutului si diminuarea gradului maxim de indatorare.

"Inasprirea standardelor de creditare a populatiei a pierdut din intensitate, in special pentru creditele pentru achizitia de locuinte. Bancile mentin insa o politica de creditare mai preventiva pentru creditele de consum. Dar pentru trimestrul doi se anticipeaza relaxari ale standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite", potrivit sondajului BNR derulat in luna aprilie, la care au contribuit cu raspunsuri primele zece banci in functie de volumul creditelor acordate.

Bancherii confirma revigorarea creditarii in trimestrul doi, in special pe partea finantarilor pentru locuinte, dar spun ca in a doua parte a anului situatia s-ar putea inrautati avand in vedere masurile de austeritate anuntate luna trecuta de Guvern.

"In mai s-a vazut o revenire a creditarii si pe iunie ne asteptam ca revenirea sa se mentina pentru ca avem in continuare dosare in lucru. Dar cererea care vine acum s-a diminuat dupa anuntarea masurilor de austeritate. In momentul de fata chiar daca sunt bugetari sau nu, clientii au inceput sa fie mai reticenti si inclusiv cei cu dosare de credit aprobate prefera sa mai astepte", spune Gabriel Cretu, director de retea si vanzari la OTP Bank.

Revenirea cererii de credite in ultimele doua luni a venit inclusiv pe fondul promo tiilor lansate de banci atat la creditele ipotecare, cat si de consum. Doban zile la creditele promotionale in lei au coborat astfel si la o singura cifra, in conditiile in care pana acum costul ridicat a fost unul dintre factorii principali care au tinut clientii departe de ghi seele bancilor. Bancherii spun ca riscurile asociate garantiilor, situatiei financiare si bonitatii clientilor i-a determinat sa mentina restrictive standardele de creditare pe segmentul creditelor de consum in primul trimestru. Dobanda anuala efectiva medie la creditele de consum se mentine insa in continuare peste 20%, potrivit datelor BNR.

Pe partea de credite ipotecare, conditiile de creditare au fost relaxate in principal datorita cresterii gradului de concurenta in sectorul bancar in primul trimestru, in timp ce asteptarile nefavorabile legate de situatia economica si de evolutia preturilor pe piata imo biliara s-au mai domolit. Cererea de credite ipotecare a intrat in declin in primele trei luni dupa doua trimestre de crestere. Cererea pentru acest tip de credite ar putea scadea si in a doua parte a anului dupa o revenire in ultimele doua luni, spun bancherii.

"Vom vedea daca se mentine tendinta de scadere a cererii inregistrata dupa anuntarea masurilor de austeritate sau este vorba doar de un soc emotional. Oricum, iulie si august sunt in general luni destul de slabe pe partea de credite ipotecare, iar anul acesta am putea asista la un efect combinat", a mai precizat Cretu.

Totusi, in primul trimestru ponderea creditelor nou acordate in valoarea garantiilor a inregistrat o crestere usoara fata de ultimele luni ale anului trecut. "Este posibil insa ca relaxarea acestui indicator sa nu continue avand in vedere mentinerea ridicata a perceptiei la risc fata de piata imobiliara", se mai arata in sondajul BNR. In acelasi timp, gradul de indatorare nu s-a modificat semnificativ ca urmare a incertitudinilor de pe piata muncii.

In cazul creditelor pentru companii, standardele de creditare s-au inasprit mai putin decat in trimestrele anterioare, mentinandu-se o preferinta pentru credite pe termen scurt. Cerintele de colateral au fost primele masuri luate de banci in vederea restrictionarii creditarii corporatiilor si IMM-urilor.

Cererea de credite din partea de companii a continuat sa se diminueze, bancile considerand ca microintreprinderile si intreprinderile mici raman cele mai riscante. Desi au fost solicitate mai multe active imobiliare drept garantie, bancherii spun ca nu exista o diferenta majora in ceea ce priveste onorarea serviciului datoriei intre creditele garantate si cele negarantate contractate de IMM-uri.