Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 02.06.2010

1. Revenirea economica este inca departe. Investitiile in economia nationala au scazut in T1 cu 29,1%. Investitiile in economia nationala au scazut in primul trimestru cu 29,1%, fata de perioada similara din 2009, la 9,37 miliarde lei, cele mai multe fiind realizate in industrie si comert/servicii, conform datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS). In primele trei luni, industria a atras 36,4% din totalul investitiilor, iar sectorul comert/servicii (tranzactii imobiliare; comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor) 34,5%. Investitiile in constructii s-au situat la cu 17,7%, iar in agricultura, la 9,9%.

2. Vanzarea mall-ului Tiago Oradea: niciun cumparator la prima licitatie. Licitatia pentru vanzarea mallului Tiago din Oradea, aflat in faliment, a fost reprogramata dupa ce niciun potential cumparator nu a depus documentatia de inscriere la procedura organizata de Casa de Insolventa Transilvania, lichidatorul proiectului. Termenul limita de inscriere a expirat astazi, la ora 12.00, licitatia fiind programata initial pentru joi, pretul de pornire anuntat fiind de 35,5 milioane de euro, jumatate fata de investitia realizata de investitorii irlandezi Mivan si Moritz.

3. Firmele intrate in insolventa in aprilie, mai putine cu 26% fata de martie. Numarul firmelor care au intrat in insolventa a fost de 1.597 in aprilie, cu 26% mai putine fata de luna anteriora, dar la patru luni se remarca un avans cu 18% al cazurilor de insolventa fata de perioada similara din 2009, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). In perioada ianuarie-aprilie, 7.833 de firme au ajuns in imposibilitatea de a-si mai plati datoriile, fata de 6.594 in acelasi interval din 2009, arata datele ONRC.

4. Guvernul isi asuma luni raspunderea in Parlament pe masurile de austeritate. Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament asupra legilor privind masurile de austeritate, luni, la ora 16.00 si ora 17.00, a anuntat presedintele Senatului, Mircea Geoana, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite la care a participat premierul Emil Boc. Mircea Geoana a precizat ca s-a stabilit ca pana vineri, la ora 20.00, sa poata fi depuse amendamente la cele doua legi pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea. De asemenea, Guvernul "are ragaz" ca pana luni, la ora 12.00, sa evalueze amendamentale care vor fi depuse si sa decida pe care le retine, a adaugat Geoana.

5. Bursa de la Bucuresti a avut afaceri si profituri duble in primul trimestru. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat in primul trimestru o dublare a cifrei de afaceri, de la 2,28 mil. lei, la 4,45 mil. lei, pe fondul cresterii valorii tranzactiilor cu actiuni de pe piata, potrivit raportului trimestrial al Bursei. Profitul net a inregistrat de asemenea o dublare, de la 1,23 la 2,47 mil. lei. Actiunile Bursei de Valori Bucuresti vor fi tranzactionate pe platforma proprie incepand cu data de 8 iunie.