Legea falimentului personal, „ingropata” in Parlament. Ce parere aveti?

Autor: Razvan Voican 03.06.2010

Bancherilor nu le place legea pentru ca declararea insolventei unui client ar insemna imposibilitatea executarii silite a acestuia.



Proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice - care a facut multe valuri la inceputul anului in mediile bancare si in dezbaterea publica - s-a impotmolit in Parlament si acolo va ramane cel putin pentru o vreme, in conditiile in care Banca Nationala si-a exprimat pe diferite canale opozitia fata de acest demers.

Veronica Raducanescu, directorul Directiei reglementare si autorizare din BNR, a afirmat ca din punctul de vedere al institutiei sale legea este "neoportuna", sustinand ca aceasta ar conduce la escaladarea riscului de neplata si ar avea un impact negativ asupra relansarii procesului de creditare.

Adoptat deja de Senat, proiectul a ajuns la Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor, dupa ce a primit aviz negativ de la Comisia de politica economica.

"Din ultimele discutii, am inteles ca proiectul a fost respins in comisia decidenta de la Camera si s-a luat hotararea sa nu fie promovat mai departe. Chiar si in cadrul discutiilor cu FMI a existat recomandarea sa lasam pentru mai tarziu aceasta initiativa legislativa", a declarat pentru ZF Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Bancherilor nu le place legea pentru ca declararea insolventei unui client ar insemna imposibilitatea executarii silite a acestuia. Judecatorul ar urma sa decida daca un client a dat dovada de rea-credinta la nerambursarea unui credit si ii va interzice sa mai ia credit timp de cinci ani, sau daca respectivul a ajuns restant din motive obiective, precum pierderea slujbei. In cazul in care instanta apreciaza ca au existat cauze obiective pentru intrarea in insolventa a unui debitor persoana fizica, acestuia i se poate sterge 25% din datorie si va trebui sa prezinte un plan credibil pentru achitarea restului de 75%. Bancherii sustin insa ca exista un grad mare de relativism in termenii folositi in proiectul de act normativ.

Pe de alta parte, din ce in ce mai multi clienti au ajuns in situatia sa fie executati silit, iar locuintele sa le fie scoase la licitatie, inclusiv din cauza ca nu au avut educatia financiara necesara pentru a ajunge impreuna cu banca la formule de continuare a rambursarii datoriilor.

Initiatorul legii, senatorul PDL Iulian Urban, estima la inceputul primaverii ca actul normativ ar putea ajunge sa fie publicat in Monitorul Oficial pana luna aceasta. Se vede insa ca lobby-ul comunitatii bancare in frunte cu BNR este puternic si legea va fi "ingropata" la Camera Deputatilor, care are decizia finala. Initial, legea era sa treaca de Senat prin aprobare tacita, insa in cele din urma a intrat in dezbaterea plenului, fiind sustinuta de toate grupurile parlamentare. Culmea, desi a venit din zona PDL, proiectul a fost contestat de guvernul Boc.

De data aceasta, in Camera Deputatilor proiectul nu mai poate trece prin aprobare tacita, fiind nevoie de un vot favorabil in plen.

Inca de cand initiativa legislativa a ajuns in Parlament, ARB a trimis ambelor Camere amendamente si observatii, sustinand ca legea ar submina disciplina in materie de creditare. Bancherii mai spun ca abuzurile aparute pe seama legii insolventei companiilor sugereaza ca astfel de situatii ar putea aparea si in cazul persoanelor fizice.

In prezent, clientii bancilor care au dificultati la rambur sarea unui credit - inclusiv din considerente obiective determinate de criza precum concedieri sau reduceri salariale - sunt la mana bancherilor, care pot decide reesalonari sau re scadentari care presupun de fapt costuri finale foarte mari.