Prosszer a adunat elite din businessul local in CA de la Romcab. Vedeti la cine a apelat antreprenorul

Autor: Adrian Cojocar 03.06.2010

De-abia scapat de "stampila" insolventei, producatorul de cabluri Romcab Targu-Mures (MCAB) are planuri de extindere ambitioase, Zoltan Prosszer, proprietarul companiei, aducand in consiliul de administratie al societatii o mana de profesionisti din mai multe domenii pentru a duce la bun sfarsit investitiile in valoare de 49,5 mil. lei (11,8 mil. euro) pe care si le-a programat.

Anuntul privind planurile de extindere vin dupa ce Romcab s-a luptat timp de sase ani pentru a iesi din procesul de reorganizare judiciara. Romcab a intrat in insolventa in anul 2004, dupa ce a girat un credit al fostului actionar majoritar, grupul Paneuro. Ca urmare a finalizarii procedurii de reorganizare judiciara, in locul administratorului special care a condus compania in ultimii ani au fost numite nume sonore din business-ul local.

Astfel, alaturi de Zoltan Prosszer, in Consiliul de Administratie al Romcab au mai fost numiti Anca Ioan, membru in Consiliul de Supraveghere al Raiffeisen Bank si fost CEO al Tiriac Holdings, Emanoil Viciu, actualul presedinte al producatorului de profiluri din PVC Teraplast Bistrita (TRP) listat pe Bursa, Gabriel Biris, partener al firmei de avocatura si consultanta fiscala Biris Goran si Roberto Musnesci - partener al firmei de consultanta Serban & Musneci, care a ocupat anterior si functia de vicepresedinte al companiei farmaceutice GlaxoSmiteKline. Mandatul administratorilor se intinde pe o perioada de doi ani.

"Nu am actiuni la Romcab, pur si simplu ne cunosteam de mai mult timp, am colaborat si ne-au rugat sa facem parte din consiliul de administratie. M-am uitat pe programul de investitii, mi-a placut si de aceea am acceptat. Il felicit pe domnul Prosszer pentru faptul ca a dorit sa aiba un CA profesionist si nu facut din ghiocei", a declarat Emanoil Viciu, presedintele si unul dintre principalii actionari ai Teraplast Bistrita.

In perioada in care s-a aflat in insolventa, Romcab si-a redus nivelul datoriilor de la 45 de milioane de lei la 13,1 milioane de lei (3,1 mil. euro) cat se cifrau la finele anului 2009.

Acum, compania intentioneaza sa se imprumute din nou pentru a investi 17,28 mil. lei (4,1 mil. euro) intr-un proiect de extindere a fabricii de cabluri si conductori electrici, pentru care mizeaza si pe finantari din fonduri europene nerambursabile, in valoare de 21,4 mil. lei (5,1 mil. euro). Valoarea totala a investitiilor vizate se ridica la 49,5 mil. lei (11,8 mil. euro).

Actionarii societatii au aprobat recent un credit de 4 milioane de euro, fonduri care urmeaza sa sustina cresterea afacerilor din acest an, care sunt prognozate sa urce cu 68%, la 60,9 milioane de lei (circa 14,7 mil. euro). Romcab asteapta pentru 2010 un profit brut de aproape 2,8 milioane de lei (0,67 mil. euro), fata de un castig de 0,9 milioane de lei (215.000 de euro) obtinut anul trecut.

Pe termen scurt, compania vizeaza atingerea unei cote de 20% din piata de cabluri, respectiv o dublare fata de nivelul din anul 2009.

Zoltan Prosszer detine prin intermediul firmei Sadalbari peste 69% din actiunile Romcab, iar un grup de clienti nerezidenti ai Citibank detin impreuna 22,95% din companie. Anterior, cu aceeasi participatie figura banca americana Morgan Stanley.

Actiunile Romcab au fost ultima data tranzactionate la un pret de 5,5 lei, nivel la care capitalizarea companiei este de 7,3 mil. euro.