Topul celor mai puternice societati de brokeraj dupa cinci luni

Autor: Andrei Chirileasa 03.06.2010

Firmele de brokeraj independente de pe piata, care lucreaza preponderent cu investitori locali, au reusit sa creasca mai puternic decat cele din grupurile bancare, care se bazeaza mai mult pe clienti straini, indica statisticile dupa primele cinci luni ale anului.



Valoarea tranzactiilor cu actiuni intermediate de brokeri pe piata locala a crescut cu peste 80% in primele cinci luni ale anului, pe fondul revenirii pretului actiunilor fata de perioada similara a lui 2009, dar si pe fondul intensificarii activitatii investitorilor locali. In primele cinci luni, firmele de brokeraj au rulat peste 7,2 mld. lei (1,76 mld. euro), fata de doar 4 mld. lei (940 mil. euro) in perioada similara a anului trecut.

Revenirea rulajelor a adus insa si schimbari in topul brokerilor, unde firmele independente, care se adreseaza mai mult sectorului de retail, au reusit sa-si creasca mai mult activitatea si sa depaseasca marile societati de brokeraj bancare, in a caror activitate o componenta semnificativa o reprezinta fondurile de investitii straine.

IFB Finwest din Arad, Broker Cluj si Intercapital Invest, cele mai puternice firme de brokeraj independente, au inregistrat cresteri ale rulajelor cuprinse intre 110% si 180%, in timp ce mari brokeri bancari precum ING Bank, EFG Eurobank Securities si UniCredit CA IB Securities au castigat intre 10% si 51% la valoarea tranzactiilor. Ca urmare, si pozitiile din topul brokerilor s-au inversat.

"Investitorii locali sunt mai activi pe Bursa, din moment ce si statisticile arata acest lucru", spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest, care a urcat pe locul al patrulea in topul brokerilor, dupa ce in urma cu un an se clasa pe locul sase.

El spune ca acum conditiile de piata sunt mult mai bune decat cele de anul trecut, iar firma de brokeraj a ajuns chiar la faza in care se gandeste sa mai angajeze brokeri, dupa ce la inceputul lui 2009 a restructurat masiv. IFB are in prezent 9 agenti de bursa si 12 agenti delegati inregistrati la Bursa de Valori Bucuresti.

Pe langa clientii de retail, IFB se bazeaza si pe o serie de clienti mari, institutionali, cum ar fi SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2), care si-au intensificat in ultimele luni activitatea pe Bursa si au realizat tranzactii de zeci de milioane de lei. Broker Cluj (BRK), singura firma de brokeraj listata la Bursa, a inregistrat, de asemenea, o revenire puternica, majorandu-si tranzactiile cu 183% in primele cinci luni. Broker a recuperat astfel in mai putin de un an terenul pierdut dupa scandalul de la inceputul lui 2009 determinat de frauda de la agentia din Deva a companiei. Cu o conducere schimbata de la mijlocul lui 2009 si cu restructurari semnificative la nivelul operatiunilor, Broker a reusit sa-si recastige clientii pierduti anul trecut si sa revina in top.

Firmele de brokeraj care dispun de platforme on-line au inregistrat, de asemenea, cresteri puternice, in conditiile in care tot mai multi investitori, in special tineri, prefera sa-si plaseze singuri ordinele de tranzactionare.

Astfel se explica ascensiunea puternica a unor firme de brokeraj precum Ieba Trust, Intercapital Invest, dar si a Alpha Finance, Target Capital sau Fairwind Securities, firme care se bazeaza preponderent pe platformele on-line.

De exemplu, Intercapital Invest a intermediat tranzactii de 290 mil. lei, iar Ieba Trust a avut tranzactii de 162 mil. lei, fiecare avand doar doi brokeri inregistrati la BVB.

KBC Securities si BT Securities si-au pastrat primele doua pozitii, pe care le detineau si anul trecut, cele doua firme de brokeraj ramanand cele mai puternice de pe piata, datorita mixului de clienti, care cuprinde atat investitori institutionali, cat si investitori locali de talie mare.

In cazul BRD-SocGen si al Eastern Securities, firma de brokeraj controlata de senatorul UDMR Attila Verestoy, clasarile din top au fost influentate semnificativ si de tranzactiile mari cu actiuni Rompetrol Rafinare derulate in februarie si martie.