Emotii in PDL: partidul de guvernare nu-si poate controla la vot parlamentarii, nemultumiti de masurile de austeritate

Autor: Doina Anghel 03.06.2010

Partidul de guvernamant are emotii la votul unei motiuni de cenzura depuse dupa asumarea raspunderii Guvernului pe planul de austeritate, pentru ca mai multi parlamentari din barca puterii, inclusiv din PDL, au amenintat ca nu vor vota ferm impotriva motiunii.

Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15% sunt masuri greu de suportat pentru populatie, iar costurile electorale ale adoptarii unor astfel de masuri sunt la fel de grele pentru parlamentari.

In ultimele zile, mai multe voci din coalitia la guvernare, senatorul Iulian Badescu, care s-a inscris in PSD, deputatul Georgica Severin, care si-a asumat public riscul de a fi exclus din partid, sau deputatul Daniel Oajdea, au anuntat ca vor vota pentru motiune, iar alti lideri din teritoriu, precum fostul ministru Sorin Frunzaverde, sustin ca ar fi fost mai bine sa se majoreze TVA decat sa se taie din pensii.

In acest vacarm de proteste, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a facut ieri o declaratie care a pus paie pe focul asumarii, anuntand ca va recomanda colegilor sa participe la dezbaterea motiunii de cenzura, dar sa se abtina la vot.

"Noi sustinem asumarea, dar nu sustinem motiunea de cenzura. Le recomand colegilor sa nu participam la aceasta mascarada. Cum vom face, vom decide. Variante sunt fie sa mergem si sa votam impotriva motiunii de cenzura, fie sa stam in sala, sa asiguram cvorumul neparticipand (la vot - n.n.)", a explicat Anastase.

O idee similara a fost exprimata si de liderii UNPR - noul partid infiintat de dezertorii din PSD - care au spus ca este exclus sa voteze motiunea, dar ca se vor abtine la vot.

Ideea a fost respinsa insa de Radu Berceanu, unul dintre liderii influenti din PDL, care spune ca "abtinerea" nu este o solutie, pentru ca cei care se abtin ar trebui sa se abtina si de la a face politica.

Pentru ca motiunea de cenzura sa treaca, este nevoie de 236 de voturi, in conditiile in care PSD si PNL, partidele de opozitie, au impreuna 114 din voturi. Ei spera in votul nemultumitilor din PDL, insa la varf, motiunea, despre care liderul PSD Victor Ponta a spus ca va fi finalizata luni, in ziua asumarii raspunderii, nu este privita cu ingrijorare.

"Pesedistii sau liberalii ar putea vota impotriva motiunii daca vor avea indicii ca ea poate trece. Sau nu neaparat sa voteze impotriva, dar unii dintre parlamentarii lor sa absenteze, pentru ca ei trebuie sa stranga 236 de voturi pentru ca motiunea sa fie admisa", a adaugat Sebastian Lazaroiu, explicand ca este dificil pentru orice partid sa-si asume in acest moment guvernarea. "In mod normal, aceasta motiune de cenzura ar fi trebuit sa fie un test pentru solidaritatea PDL si a coalitiei la guvernare in jurul programului de austeritate. Cred ca de fapt va fi un test pentru teama opozitiei de a-si asuma guvernarea intr-o perioada dificila".

Tot ieri, vicepremierul Marko Bela a anuntat ca parlamentarii UDMR vor vota disciplinat si cu bilele la vedere.