CEO-ul Rompetrol viseaza la o conducta Navodari - Trieste

Autor: Roxana Petrescu 03.06.2010

Saduokhas Meraliyev (foto), CEO-ul Rompetrol, al doilea mare jucator de pe piata petroliera locala, spune ca visul lui personal este acela ca de la Navodari, locatia Petromidia, cel mai important activ al grupului, sa plece o conducta pana la Trieste (Italia) prin care se va putea transporta petrolul kazah prin tarile europene.

Kazahstanul crede ca in cativa ani va putea produce 110 milioane de tone de titei anual, de 20 de ori mai mult fata de cat produce Romania de exemplu, consumul local fiind undeva la 8 milioane de tone de petrol. In acest context, pentru kazahi, care controleaza Rompetrol in proportie de 100% prin intermediul companiei de stat KazMunaiGaz, este vital sa-si gaseasca piete de export. Planurile pentru o conducta care sa treaca prin Constanta si care sa ajunga in Italia exista de ani buni de zile, dar din pacate oleoductul PEOP stagneaza tot la faza de proiect. Meraliyev spune ca daca PEOP se va face, si-ar dori ca la capatul conductei sa se afle rafinaria Petromidia.

"Daca se face acest proiect (PEOP - n.r.), noi vrem sa fim la capatul conductei, vrem sa inceapa de la noi. Dar visul meu pesonal este sa avem o conducta de la Navodari la Trieste", a declarat, joi directorul general al Rompetrol, Saduokhas Meraliyev, citat de Mediafax.

Recent, ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ca atat autoritatile azere, cat si cele kazahe s-au aratat interesate de acest proiect. Secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a precizat ca in perioada urmatoare Romania va face Kazahstanului si Azerbaidjanului o oferta privind aprovizionarea cu petrol a oleoductului PEOP. Croatia, Romania, Serbia, Slovenia si Italia au semnat in 2007 un acord pentru construirea PEOP, o conducta de 1.400 km, care sa transporte petrol din bazinul caspic catre Constanta si portul italian Trieste. Costul PEOP este estimat la 2-3,5 mld. dolari.

In ceea ce priveste rambursarea datoriei de 600 mil. dolari pe care Petromidia o are fata de stat, Meraliyev spune ca deocamdata nu s-a luat nicio decizie, desi termenul de plata expira in luna septembrie. In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Petromidia existente la data de 30 septembrie 2003. Daca Rompetrol nu-si va plati datoria la termen, exista posibilitatea ca statul roman sa reintre in actionariatul companiei in cazul in care nu se va aproba o reesalonare a termenului de plata.