Noul iPhone este asteptat luni. Mai poate Apple sa uluiasca pietele?

Autor: Radu Racu 04.06.2010

Noua generatie a gadgetului care a creat noi standarde pe piata telefoanelor inteligente ar putea fi lansat chiar luni, cand seful Apple va sustine o conferinta de presa, insa intrebarea pe care si-o pun toti analistii de profil este daca cel mai mare producator american IT mai poate sa surprinda pietele, dupa succesul cu mult peste asteptari pe care l-a avut cu tableta iPad, si in conditiile unei presiuni tot mai mari din partea concurentei.

Principala provocare pentru Apple este sa aduca inovatii in plus fata de precedentele modele, in conditiile in care iPhone este deja un blockbuster - motorul profitului si al evolutiei fulminante a cotatiei bursiere -, insa sarcina este cu atat mai grea cu cat succesul iPad a dus deja la crearea unei noi piete, scrie Reuters. Totodata, progresele competitorilor care folosesc sistemul de operare Android, dezvoltat de Google, aplica o presiune si mai mare pentru ridicarea standardelor.

"iPhone 4.0 ii va tine in joc, insa este mult mai greu acum sa-ti pastrezi pozitia de lider, odata cu progresele facute de Android", spune Carolina Milanesi, analist la Gartner.

In ciuda progreselor facute de iPhone in preferintele corporatiilor, BlackBerry, dezvoltat de candienii de la Research in Motion, se pastreaza lider in topul preferintelor, astfel ca este de asteptat ca noua generatie a telefonului Apple sa se adreseze in continuare consumatorul de masa.

Luni, la San Francisco, Steve Jobs va sustine o prezentare in cadrul Conferintei Mondiale a Dezvoltatorilor IT, moment in care, potrivit informatiilor din piata, ar putea fi lansat noul iPhone.

In privinta aspectelor tehnice, nu exista foarte multe surprize, dupa cele doua incidente in care doua modele au fost uitate - intentionat sau nu, nu s-a dovedit - in locuri publice, ocazie cu care bloggeri au avut ocazia sa le testeze. Este de asteptat ca iPhone 4.0 sa aiba o baterie cu durata de viata mai mare, un ecran mai bun, un procesor mai puternic si o camera foto pe partea din fata, care ar putea servi la video-conferinte. Potrivit CNET, tehnologia 4G nu va fi disponibila pe noul telefon, intrucat nu exista suport tehnic in cadrul operatorilor de telefonie mobila din SUA. Cel mai devreme, noua viteza de transfer va fi disponibila din 2011.

Referitor la design, iPhone 4.0 va semana cu tableta iPad. Gizmodo a publicat mai multe imagini, dupa ce a cumparat cu 5.000 de dolari unul din telefonele uitate intr-un bar. Din ce reiese din fotografii, noul telefon va fi mai greu, partea din spate va fi plata, colturile vor fi drepte, display-ul va fi mai mic si mai luminos, iar marginile vor fi din aluminiu.