Guvernul ungar revine cu declaratii soc: "Economia este intr-o situatie foarte grava. Suntem in pragul default-ului". Ce se ascunde in spatele declaratiilor ?

Ziarul Financiar 04.06.2010

Economia Ungariei este intr-o situatie "foarte grava", a declarat vineri un reprezentant al premierului de la Budapesta, alimentand ingrijorarile investitorilor privind criza datoriilor de stat din Europa si trimitand forintul la minimul ultimelor 12 luni, scrie Bloomberg.

"Este clar acum ca economia este intr-o situatie foarte grava", a spus Peter Szijjarto, purtatorul de cuvant al premierului Viktor Orban. "Nu cred ca e o exagerare sa vorbim despre intrarea in incapacitate de plata", a precizat el.

Declaratiile vin la o zi dupa ce vicepresedintele formatiunii politice Fidesz, Lajos Kosa, a afirmat ca exista "putine sanse" ca Ungaria sa evite soarta Greciei.
Forintul maghiar inregistra o scadere de 2,1% fata de euro, vineri dupa-amiaza, la Budapesta. In ziua precedenta, moneda Ungariei pierduse 2,5%.

Fostul ministru de Finante al Ungariei, Peter Oszko, a declarat ca tara nu se afla "nici macar aproape de a intra in incapacitate de plata. Datoria publica a fost de 78% din PIB anul trecut, doar usor peste media europeana de 74%.

Noua politica de comunicare a guvernului face parte ditr-o "strategie politica pe termen scurt", iar relaxarea fiscala promisa la alegeri "ar crea panica" in randul investitorilor", a spus Oszko. Viktor Orban, premierul numit pe data de 29 mai, a promis ca va reduce taxele pentru a stimula economia. Joi insa, premierul ungar nu a reusit sa obtina acordul UE pentru largirea deficitului bugetar.
"Sunt stupefiat de aceste comentarii. Este ridicol, remarcabil si foarte periculos. Ce mesaj vrei sa transmiti investitorilor?", a declarat Tim Ash, analist la Royal Bank of Scotland.