Organizatia Mondiala a Sanatatii, criticata pentru ca a exagerat amenintarea privind gripa de tip A/H1N1

Ziarul Financiar 05.06.2010

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a fost puternic criticata vineri pentru felul in care a administrat problema legata de pandemia de gripa de tip H1N1, prin publicarea a doua rapoarte prin care agentia a fost acuzata ca a exagerat amenintarea pe care o reprezenta virusul si prin incapacitatea de a prezenta influenta pe care aceasta pandemie o are asupra industriei farmaceutice, informeaza Washington Post.

Raspunsul OMS a cauzat nelinisti nenecesare, care au convins multe tari sa aloce milioane de dolari pentru achizitia de vaccinuri antigripale. De asemenea, divizia ONU si-a bazat afirmatiile pe sfaturile primite de la consultanti ce aveau conexiuni cu companiile farmaceutice care se ocupau de fabricarea vaccinurilor. In urma sfaturilor consultantilor, OMS a incurajat tarile sa rezerve mai multe milioane de doze de vaccinuri.

Primul raport a fost publicat la Paris de catre Comitetul Social, de Sanatate si de Probleme de Familie, institutie ce tine de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, care a deschis o ancheta in urma acuzatiilor legate de reactia OMS la pandemia de gripa porcina.

Al doilea raport a fost rezultatul colaborarii dintre o publicatie medicala britanica, BMJ, si Biroul de Jurnalism de Investigatii, ancheta aratand ca prezentarea OMS, din 2004, privind gripa porcina, s-ar fi bazat pe informatiile primite de la trei experti ce au primit taxe de consultanta din partea a doi principali producatori de medicamente antivirale folosite impotriva virusului, Roche si GlaxoSmithKline.