Cati bani a facut la Bucuresti gigantul Clifford Chance in primul an

Autor: Cristi Moga 06.06.2010

Biroul local al firmei de avocatura britanice Clifford Chance, unul dintre cei mai mari jucatori la nivel mondial, a inregistrat anul trecut incasari de 7,2 milioane de euro si o marja de profitabilitate de 57,7%, potrivit declaratiei anuale de venit depuse de firma la administratia financiara si prezentata ZF.



Cu acest rezultat Badea Clifford Chance se afla intre primii cinci jucatori de pe piata locala de profil, desi ca pondere din cifra de afaceri a gigantului cu sediul la Londra firma reprezinta doar 0,5% din veniturile de circa 1,4 miliarde de euro.

Profitabilitatea obtinuta de partenerii romani este insa mai ridicata fata de media partenerilor firmei britanice in anul financiar 2008 - 2009, anterior fuziunii.

Astfel, pe parcursul anului 2009 Badea Clifford Chance a obtinut un profit de 4,2 milioane de euro, respectiv o medie de 1,4 milioane de euro pentru cei trei parteneri - Daniel Badea, Nadia Badea si Perry Zizzi. Pe de alta parte, profitul per equity partner in cadrul Clifford Chance a fost de 733.000 de lire sterline (818.000 de euro) in anul financiar incheiat la 31 aprilie 2009, ultimul pentru care au fost anuntate date de catre casa de avocatura britanica.

Cu aceste rezultate, potrivit datelor ZF, Badea Clifford Chance are si una dintre cele mai bune productivitati per avocat de pe piata locala, fiecare din cei 40 de avocati ai firmei aducand in medie venituri de 180.000 de euro pe parcursul anului trecut.

Firmele straine prezente pe piata locala nu fac, de regula, publice rezultatele financiare ale birourilor locale. In afara Clifford Chance, austriecii de la Schoenherr si Asociatii au prezentat veniturile incasate de biroul din Bucuresti - 6,3 mil. euro in 2009.

Din ce contracte au venit banii

Cele mai importante contracte ale firmei pe parcursul anului trecut au fost asistarea Credit Suisse la structurarea, documentarea si executarea unei facilitati de scontare de bilete la ordin in valoare de 140 mil. euro acordata Romstrade, asistarea BRD si un grup de banci cu privire la un imprumut de 1,2 mld. euro acordat statului roman sau consilierea AXA cu privire la achizitia societatii de asigurari de viata Omniasig. In conditiile in care 2009 a fost primul an mai dificil pentru firmele de avocatura, Badea Clifford Chance a inregistrat o crestere de 8,7% a incasarilor, de la nivelul de 6,6 mil. euro in 2008.

Cum s-a format Badea Clifford Chance

Firma condusa de Daniel Badea a fuzionat incepand cu 1 mai 2009 cu firma de avocatura britanica Clifford Chance dupa o colaborare care tinea de mai multi ani. Clifford Chance, Allen & Overy, Linklaters si Freshfields sunt singurele firme de avocatura britanice care au obtinut venituri anuale mai mari de un miliard de lire sterline in anul financiar 2008 - 2009, jumatate din veniturile Dacia, a doua companie privata din Romania ca business, spre exemplu. Cele patru firme, alaturi de Slaughter and May, formeaza grupul Magic Circle al celor mai prestigioase case de avocatura britanice. Clifford Chance detine 29 de birouri in 20 de tari in care lucreaza 3.600 de consultanti globali.

In timp ce Clifford Chance a obtinut in anul financiar 2008-2009 incasari de 1,262 miliarde de lire sterline (1,4 miliarde de euro), intreaga piata de consultanta avocatiala locala este evaluata la aproximativ 200 de milioane de euro. Singurele firme care au obtinut anul trecut venituri mai mari de zece milioane de euro sunt Tuca Zbarcea & Asociatii, NNDKP, Musat & Asociatii si Bostina & Asociatii.