Bancherii executa la gramada apartamente, vile, spatii industriale, restaurante si hoteluri

Autor: Ciprian Botea 06.06.2010

Sute de anunturi pentru licitatii de executare silita s-au adunat pe site-urile bancilor, aceste modalitati extreme de recuperare a banilor din credite fiind din ce in ce mai folosite atat timp cat recesiunea se prelungeste, iar sansele de redresare financiara ale clientilor dispar.



Bancile vor scoate si luna aceasta la vanzare sute de proprietati recuperate de la clientii care nu si-au mai platit ratele la credite, aproximativ 170 de licitatii fiind organizate doar de BRD, care publica in premiera pe site-ul propriu anunturile cu locuintele si terenurile executate silit. Banca are in prezent aproape 200 de proprietati recuperate de la clienti, o parte urmand insa sa fie vandute la inceputul lunii iulie.

Pe langa cele 52 de terenuri si 121 de case si apartamente scoase la licitatie in iunie si iulie, BRD a recuperat de la clienti rau-platnici opt hale de productie si spatii industriale si alte 11 spatii comerciale. Banca mai executa de la clienti si utilaje si echipamente, dar si 20 de autoturisme si autocamioane.

Cea mai scumpa proprietate pe care executorii BRD incearca sa o vanda este un restaurant cu subsol, parter si etaj si un teren aferent de 709 metri patrati, situat in Constanta. Restaurantul a fost evaluat la 3,1 milioane de lei (circa 741.000 de euro), iar licitatia va avea loc pe 15 iunie. Un alt restaurant, din Bacau, cu o suprafata de 150 de metri patrati este scos la licitatie de banca pentru 936.000 de lei.

Si Raiffeisen, una din primele banci care au publicat pe site-urile proprii anunturile de vanzare a bunurilor executate silit, vrea sa vanda 62 de proprietati in iunie si alte opt la inceputul lunii viitoare. De la inceputul anului, pe site-ul Raiffeisen s-au derulat sute de anunturi cu locuinte si terenuri scoase la vanzare, multe fiind rostogolite de la o luna la alta deoarece cumparatorii apar foarte greu, fie pentru ca nu au bani, fie pentru ca asteapta ca preturile sa mai scada.

Majoritatea proprietatilor vandute de Raiffeisen au un pret redus cu 25% fata de evaluarea initiala, semn ca se afla cel putin la a doua licitatie. De exemplu, banca incearca sa vanda luna aceasta un apartament cu sase camere pe bulevardul Pache Protopopescu din Capitala cu 114.000 de euro. Imobilul fusese evaluat initial la 152.000 de euro.

Executorii bancari spun ca nivelul cererii pentru bunurile executate silit este redus si indiferent de pretul acestora proprietatile se vand de obicei dupa mai multe licitatii. Cererii reduse i se adauga si procedura greoaie, numai organizarea primei licitatii putand dura pana la 90 de zile, trecand prin etapele notificarii clientului, evaluarii proprietatii si publicarii anuntului de vanzare.

Si OTP Bank are la vanzare aproape 60 de proprietati, cele mai multe in judetele Bistrita-Nasaud, Dambovita si Harghita, zone cu un somaj ridicat si o rata a restantelor la credite peste media nationala. In Bistrita, de exemplu, ponderea restantelor in total imprumuturi ajunge la 9,3% fata de 5,5% cat este media la nivelul intregii tari. Bancherii spun ca ponderea mare a restantelor in Bistrita este explicata si de "usurinta" cu care managementul local a tratat cererile de credit, fiind inregistrate numeroase cazuri de falsificare a adeverintelor de venit.

Si BRD a scos la vanzare 11 case si terenuri in Bistrita-Nasaud - judetul care le da cele mai mari frisoane bancherilor din cauza creditelor neperformante - plus alte trei hale de productie, iar Raiffeisen are de asemenea cateva proprietati executate silit in judet. Recent, BCR a scos la vanzare pentru 2,4 milioane de lei (circa 575.000 de euro) o pensiune cu 13 camere in localitatea Sant, din Bistrita-Nasaud.

Bancile au executat silit mai multe pensiuni si hoteluri la licitatie in ultima perioada, un hotel situat in statiunea Paraul Rece din judetul Brasov fiind scos la vanzare de Leumi luna trecuta pentru 2,7 milioane de lei (circa 650.000 de euro). Leumi, o banca de talie mica, controlata de unul dintre cele mai puternice grupuri financiare israeliene, are in prezent la vanzare peste 80 de proprietati. Banca are o expunere mare pe ipotecare pentru ca in oferta de retail nu are decat credite cu garantii.

Grecii de la Alpha Bank au pus in vanzare in iunie si iulie doar 11 proprietati, mai putine decat in lunile anterioare, majoritatea fiind terenuri. Si Piraeus Bank a executat silit mai multe terenuri decat locuinte, cele mai multe in Braila si Bacau. Cele mai multe proprietati scoase la vanzare de banci sunt in provincie, in special in orase mici si zone rurale, analistii apreciind ca numarul mic al anunturilor din Bucuresti este explicat de faptul ca bancile asteapta ca aici preturile sa mai creasca, incercand sa-si recupereze creantele din zonele unde este foarte probabil ca valoarea garantiilor sa stagneze sau chiar sa scada.