Distribuitorul de medicamente Farmexim merge cu o marja a profitului de 4% si vrea sa ajunga la o cota de piata de 10% pe retail

Autor: Ioana David 06.06.2010

Distribuitorul de medicamente Farmexim, controlat de omul de afaceri Ovidiu Buluc, a inregistrat in primul trimestru al acestui an o cifra de afaceri de 204,5 mil. lei (49,7 mil. euro), in crestere cu 18% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Marja de profit realizata in aceasta perioada a fost de circa 4%, in linie cu estimarile.

"Data fiind situatia economica generala, estimam pentru anul 2010 o crestere a cifrei de afaceri de circa 15%, ceea ce inseamna o valoare de 839 de milioane de lei (200 mil. euro - n. red.). De asemenea, mizam pe o crestere similara in ceea ce priveste profitul operational al companiei, de la 32 milioane de lei (7,6 mil. euro - n. red.), la aproximativ 45 milioane de lei (10,7 milioane de euro - n. red.)", a spus Ovidiu Buluc intr-un interviu acordat ZF.

Farmexim este unul dintre principalii distribuitori de pe piata de medicamente, industrie care se ridica anual la aproape 2 mld. euro. Potrivit datelor furnizate, compania este unul dintre primii cinci distribuitori de medicamente din Romania, cu o cota de piata de aproximativ 8%.

"Unul dintre obiectivele Farmexim pentru 2010 este atingerea unei cote de piata de 10% pe segmentul de retail", a adaugat Buluc. In cadrul firmei lucreaza 535 de oameni, nivel care s-a mentinut constant de la finalul primului trimestru din 2009. "Ca si in anul precedent, si in 2010 vom adopta o politica de resurse umane concentrata pe mentinerea posturilor actuale in cadrul companiei si o extindere minima a acestora, in functie de nevoile speciale ale diverselor departamente", a mai spus Buluc.

In distributia de medicamente Farmexim concureaza cu Mediplus (parte a grupului A&D Pharma), Relad, Farmexpert, Polisano.

Un context economic dificil

In legatura cu mersul economiei in 2010, Buluc se alatura mai multor oameni de afaceri care vad un declin economic, semnale de revenire existand abia pentru 2011.

In luna aprilie anul acesta, FMI a revizuit prognoza de crestere economica din acest an la 0,8% fata de estimarea anterioara de 1,3%, iar in prezent nici macar scenariul unei cresteri zero nu pare sa mai stea in picioare.

"Sunt semne extrem de mici de crestere, pe anumite sectoare de activitate, dar, asa cum se stie, in trimestrul intai al acestui an economia este in recesiune. Ca o consecinta a nerestructurarilor ce ar fi trebui aplicate in a doua jumatate a anului 2009 si la inceput de 2010, cred ca la finalul acestui an vom inregistra crestere economica negativa de 1-1,5%, ceea ce ne va crea probleme in respectarea nivelului deficitului bugetar impus Romaniei de acordul cu FMI", este de parere Buluc.

Propune case de asigurari de sanatate private

In domeniul sanatatii se cheltuiesc anual circa 5 mld. euro (bugetul Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate), unul dintre domeniile cu cele mai mari bugete, dar cu toate acestea nivelul calitatii actului medical se mentine scazut.

Buluc este de parere ca pentru cresterea calitatii actului medical ar trebui infiintate casele de asigurari de sanatate private, care sa preia din atributiile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.