Site-urile imobiliare incearca sa faca bani din executari silite

Autor: Cristi Moga 06.06.2010

Numarul crescut de locuinte si terenuri scoase la vanzare de catre banci in urma executarilor silite a atras atentia site-urilor specializate in imobiliare, care incearca sa atraga pe platformele lor anunturile publicate in prezent pe site-urile bancilor.

Astfel, pe unul dintre cele mai vizitate site-uri cu anunturi imobiliare, imobiliare.ro, au fost postate deja 27 de anunturi cu proprietati din Bucuresti si din tara aflate in procedura de executare silita, in special terenuri intravilane.

Preturile proprietatilor sunt cuprinse intre 16.407 euro si 127.500 de euro, licitatiile fiind organizate de catre executorul bancii Credit Europe.

Pe de alta parte, administratorii site-ului roren.ro (Romanian Real Estate Network) spun ca in cadrul portalului vor incepe pana la sfarsitul acestei luni tranzactiile cu proprietati executate silit de catre banci, prima institutie care va furniza informatii despre portofoliul de locuinte si terenuri executate urmand a fi Alpha Bank.

In timp ce informatiile de pe site-ul imobiliare.ro sunt disponibile catre toti vizitatorii site-ului, portofoliul imobiliar scos la licitatie prin roren.ro va fi accesibil doar membrilor comunitatii, circa 400 in prezent, catre care administratorii platformei vor pune la dispozitie un soft de gestionare a proprietatilor, contra cost. "Consider ca acest serviciu va reduce numarul de licitatii necesare vanzarii proprietatilor", apreciaza Stefan Negritoiu, managing partner al Roren. In primele trei luni ale anului au fost scoase la licitatie peste 4.300 de locuinte si terenuri, dar o mica parte dintre acestea si-au gasit cumparatori. In prezent, o serie de banci nu au postat nici macar pe site-ul propriu lista de proprietati scoase la licitatie, astfel ca procesul de vanzare poate fi destul de indelungat.

Pe masura acutizarii crizei economice, bancile s-au trezit nevoite sa execute silit inclusiv terenuri de mari dimensiuni ale unor dezvoltatori imobiliari, proiecte de zeci sau sute de locuinte incepute si abandonate pe parcurs sau chiar si un mall, cum este cazul proiectului Tiago Mall din Oradea, scos la licitatie in aceasta perioada de catre lichidatorul judiciar al firmei dezvoltatoare. Pentru acest gen de proprietati este cu atat mai greu de gasit cumparatori in aceasta perioada, in conditiile in care datoriile firmelor intrate in faliment depasesc de cele mai multe ori valoarea de piata a proprietatilor, iar interesul investitorilor pentru imobiliare este scazut.

Ce mai executa bancile

Sursa: Imobiliare.ro