Amenintarea lui Traian Basescu: Daca Guvernul cade in urma motiunii, PDL trece in opozitie

Autor: Iulian Anghel 07.06.2010

Guvernul isi angajeaza astazi raspunderea in fata Parlamentului pe legile de reducere a salariilor si a pensiilor, Executivul neacceptand amendamente esentiale la cele doua acte normative.

Situatia Guvernului este mai complicata decat oricand si aseara, la o intalnire dintre presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si parlamentarii partidului, la Snagov, avertismentul sefului statului urma sa fie: daca Guvernul cade in urma motiunilor de cenzura care vor fi introduse de PSD, PDL trece in opozitie. Cuvantul lui Traian Basescu cantareste greu in aceasta ecuatie, pentru ca seful statului este cel care propune Parlamentului un premier, daca Guvernul este demis prin motiune.

Ce vrea sa insemne avertismentul lui Traian Basescu? Ca PDL se teme la vot de propriii parlamentari. Strict matematic, Guvernul nu ar avea cum sa cada pentru ca opozitia nu are cele 236 de voturi necesare adoptarii unei motiuni de cenzura. Necunoscuta este cum vor vota, totusi, acei parlamentari care, formal, sprijina Guvernul. Saptamana trecuta a circulat chiar varianta ca PDL sa nu participe la vot. Indiferent de justificarea unei astfel de masuri, este clar ca neparticiparea la vot ar scuti partidul de guvernamant de surprize din partea propriilor lui parlamentari.

Guvernul isi angajeaza in aceasta dupa-amiaza raspunderea de doua ori - odata pe legea de reducere a pensiilor cu 15% si a doua oara pe actul normativ de reducere a salariilor cu 25%. Vor fi, asadar, doua motiuni de cenzura, la cele doua angajari - iar ele vor fi depuse maine.

Va mai exista astazi o ultima sedinta de guvern inaintea angajarii raspunderii dupa ce, sambata, examinand posibilitatea de a evita micsorarea pensiilor sau macar a celor sub 1.000 de lei, Guvernul nu a gasit solutia alternativa. In schimb, foarte probabil, Guvernul va promite acordarea unor sume compensatorii pentru pensionari, in 2011, daca economia va reincepe sa creasca.

PSD nu a depus amendamente la cele doua legi, urmand sa le atace la Curtea Constitutionala, daca Guvernul nu este demis. PNL a depus amendamente care cer, practic, eliminarea prevederilor acestor acte normative si inlocuirea lor cu un program de masuri fiscale si financiare.

Insa si PDL a depus amendamente la legile propriului Guvern. Potrivit acestora, PDL vizeaza majorarea de la 50% la 80% a cotei din dividendele intreprinderilor de stat care se varsa la buget, deducerea fiscala pe baza de bon fiscal a unui procent de 10% din TVA pentru lucrarile de renovare si modernizare a locuintelor si cladirilor, scutirea de impozit pe profit, pe o perioada de cinci ani, pentru companiile nou infiintate care investesc un milion de euro si creeaza noi locuri de munca.

Potrivit deputatului Sulfina Barbu, PDL mai propune ca, prin Codul de procedura fiscala, sa se faca direct compensarea obligatiilor, adica, de exemplu, daca o firma are de platit TVA, dar are de primit CAS, sa se compenseze. Ea a aratat ca o alta propunere prevede ca solicitarile de amanare la plata a obligatiilor fiscale sa poata fi depuse pina pe 30 iunie 2011.

"Mai propunem ca nivelul dobanzii de intarziere sa fie de 0,04% si nu de 0,05%, cat este acum, pentru fiecare zi de intarziere. Cu aceste masuri Ministerul de Finante a fost de acord", a precizat Sulfina Barbu.

Daca Guvernul rezista motiunilor, atunci, intr-un orizont de timp care nu este inca precizat, ar urma sa aiba loc o remaniere guvernamentala.

Vicepresedintele PDL Cezar Preda a sustinut, la finele saptamanii, ca exista ministri in Guvernul Boc care prin atitudinea lor si prin deciziile pe care le iau aduc prejudicii enorme PDL. Insa nu s-a pronuntat in aceasta discutie niciun nume. Mai multi lideri ai partidului au infirmat insa ca va exista rapid o remaniere guvernamentala.

Pe de alta parte, PNL s-a aratat dispus sa-si asume guvernarea, daca echipa lui Emil Boc este demisa in urma motiunii. Insa, potrivit lui Crin Antonescu, liderul partidului, liberalii vor sa guverneze singuri pentru a putea pune in practica proiectul lor anticriza. Antonescu insusi s-a aratat dispus sa preia functia de premier.