Rohan: Ce am facut noi in 2009, trebuie sa faca Guvernul acum

Ziarul Financiar 06.06.2010

Guvernul s-a vazut nevoit, in cadrul acordului cu FMI, sa decida taierea salariilor si a pensiilor, dar, in 2011 trebuie sa ia si alte masuri pentru diminuarea cheltuielilor publice, afirma Mihai Rohan, presedintele patronatului producatorilor din industria cimentului CIROM si sef al operatiunilor din Romania a producatorului german de materiale de constructii HeidelbergCement.

"E clar ca nu ne putem opri, era singura masura imediata, care producea efecte imediate (reducerea salariilor si a pensiilor - n.n.). Orice alta propunere pe care a facut-o Guvernul, ca se reduce evaziunea fiscala, se reduce contrabanda, se colecteaza mai bine impozitele si taxele, erau doar promisiuni care le facuseram si acum un an, si acum doi ani, si de care nu s-a putut tine. (...) Guvernul a lucrat cumva cu pistolul la tampla, n-a avut alta solutie", a aratat Rohan, ieri, la emisiunea "Dupa 20 de ani", transmisa de Pro TV. El a adaugat ca masurile de taiere a salariilor si pensiilor nu sunt suficiente, iar Executivul trebuie sa reduca drastic cheltuielile publice in 2011 si sa aloce fonduri de investitii pentru relansarea economiei.

"Noi suntem manageri, Guvernul e managerul tarii. Practic, ce am facut noi in 2008-2009 trebuia sa faca si el. Noi primul lucru pe care l-am facut a fost imediat sa sarim pe costuri, sa vedem unde se poate strange robinetul. (...)", a spus Rohan. El a adaugat ca in sectorul privat concedierile vor continua in 2010-2011.

Reprezentantul CIROM a precizat ca nu sustine o majorare a taxelor si impozitelor, iar masurile dure de reducere a cheltuielilor publice ar trebui luate de un Guvern de larga coalitie, sustinut de intreg Parlamentul.

Pe de alta parte, Rohan a aratat ca Romania are un deficit de un milion de locuinte, iar programul guvernamental "Prima casa" nu stimuleaza constructia de locuinte, fiind orientat catre tranzactiile cu apartamente vechi.

Vorbind despre situatia economiei Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), a sustinut, la aceeasi emisiune de la Pro TV, ca numarul procedurilor noi de insolventa din acest an ar putea depasi nivelul din 2009, cand au fost deschise 20.000 de dosare.

In primele patru luni din 2010 au fost incepute aproape 8.000 de proceduri de insolventa, echivalentul numarului de dosare deschise in intreg anul 2007, a declarat Stanescu. Potrivit acestuia, printre cauzele intrarii in insolventa se numara criza economica, dar si managementul defectuos.