Cei mai mari 50 de angajatori privati au dat afara 10% din oameni

Autor: Adelina Mihai 06.06.2010

A cincea editie a anuarului ZF "Cei mai mari jucatori din economie", care cuprinde date despre primii 10 jucatori de pe 80 de piete, arata unde au fost cele mai mari restructurari.Primii 50 de angajatori privati, care aveau la finele anului 2008 peste 275.000 de angajati, au concediat 11% din efectivul total de personal, adica 30.000 de salariati, potrivit anuarului ZF "Cei mai mari jucatori din economie" editia 2010.

Anuarul cuprinde date despre peste 800 de companii din 80 de piete - cifra de afaceri, profitul, numarul de angajati din 2008 si 2009.

Primii zece angajatori privati au renuntat la un sfert din salariati, cele mai multe concedieri fiind facute in sectorul energiei, industriei si constructiilor (vezi tabelul alaturat).

"Sectorul constructiilor a fost cel mai afectat anul trecut, inregistrand acelasi trend si in 2010. In ceea ce priveste sectorul energetic, exista o scadere importanta ca volum a numarului de angajati, insa ca procent acesta nu este cel mai ridicat, intrucat acest sector avea dintotdeauna un numar ridicat de angajati.

In industrie, incepand cu al doilea semestru al anului 2009 a existat o revenire, foarte multe companii preferand sa suplimenteze numarul de angajati, facand apel la firmele de munca temporara pentru a-si asigura flexibilitatea necesara", sustine Florin Godean, national sales manager in cadrul firmei de recrutare Adecco Romania, unul dintre cei mai mari jucatori din piata, cu afaceri de 19, 5 mil. euro anul trecut.

De altfel, si statisticile oficiale confirma evolutia numarului de angajati din cadrul companiilor private cu cel mai mare numar de salariati: in sectorul industrial, majoritar privat, aproape 230.000 de angajati si-au pierdut locul de munca, in timp ce in constructii au disparut 70.000 de joburi, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. In clasamentul ZF nu au fost incluse companiile de stat si institutiile din sectorul bancar.

Cel mai mare angajator privat de pe piata locala, Petrom, singurul producator national de petrol si gaze, a facut cele mai multe concedieri anul trecut, renuntand la un efectiv de peste 5.800 de salariati.

Petrom, controlat de grupul petrolier austriac OMV, este angajatorul care trece prin cel mai mare proces de restructurare desfasurat pe plan local. Compania a raportat o scadere a cifrei de afaceri anul trecut, insa a inregistrat un profit net in crestere cu peste 17%.

"Procentul de angajatori care au diminuat volumul angajarilor si au facut reduceri de personal pe parcursul anului 2009 a fost intre 12 si 25%. Anul trecut ne-a adus multe modificari in mediul de business, iar piata fortei de munca nu a putut fi o exceptie, observandu-se o crestere a gradului de prudenta venit din partea majoritatii angajatorilor din Romania", precizeaza Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator in cadrul firmei de recrutare Manpower, al treilea jucator de pe piata locala de recrutare, cu afaceri de 12,6 mil. euro anul trecut.

Potrivit unui studiu al Manpower, pe tot parcursul anului 2009 angajatorii si-au redus din intentiile de angajare, in special cei care activeaza in sectoare precum energie electrica, gaze si apa, agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, constructii, comertul cu ridicata si cu amanuntul, industria prelucratoare, industria extractiva si transport, depozitare si comunicatii.

"In aceste sectoare, angajatorii au raportat scaderi considerabile privind angajarile, sugerand o perioada extrem de dificila pentru cei care au fost in cautarea unui loc de munca. In acelasi timp, in prima parte a anului 2009 angajatorii din sectorul de activitate finante, asigurari si servicii de afaceri au avut o perioada favorabila angajarilor", mai spune Nechifor.

Numai cinci angajatori au facut peste 400 de noi angajari

Primii 50 de angajatori privati din economie au facut numai 4.360 de noi angajari anul trecut, spre deosebire de anii trecuti, cand o firma anunta planuri de recrutare de ordinul miilor de angajati. Cele mai multe recrutari s-au facut in domeniile retail si industrie (sectorul unde au fost si cele mai multe concedieri).

De altfel, multinationalele din industrie care au filiale in zona Europei de Est au continuat transferul productiei pentru a-si acoperi cererile si pentru a face fata presiunii care se pune pe preturi.

"Intr-adevar, retailul si-a continuat expansiunea si in 2009, chiar daca nu la nivelul prognozat in 2008, iar in industrie s-a inregistrat cea mai semnificativa crestere in domeniul industriei auto si componente electronice", mai spune Godean. Printre cele mai mari companii care au facut angajari anul trecut se numara Kaufland, Dedeman, Real, Carrefour, care activeaza in retailul de bunuri de larg consum sau materiale de constructii. Si in cazul lor insa, recrutarile au venit doar din extinderea retelelor de magazine, pe baza unor contracte semnate in anii de boom economic.

Nici ofertele salariale nu au scazut anul trecut pentru noii angajati, insa companiile care au recrutat au solicitat angajati cu experienta si nu au mai fost dispuse la negocieri ale pachetelor de beneficii ca in anii precedenti.

"Anul trecut, leasingul de personal a crescut foarte mult si majoritatea angajarilor s-au facut in productie, banci sau FMCG. Salariile nu au fost mai mici, numai ca nu au mai fost atat de multe beneficii oferite. Tendinta se mentine si pentru 2010, cand tot aceleasi sectoare sunt cele care continua angajarile, atat pentru angajati permanenti, cat si pentru cei temporari", sustine Iuliana Badea, sales manager in cadrul Lugera & Makler, liderul pietei de recrutare, cu afaceri de 21,5 mil. euro anul trecut. Compania a preluat anul trecut un numar de 6.700 de angajati in regim temporar, acesta fiind principalul motor de crestere al afacerilor Lugera, care au avut un avans de 17% fata de 2008.

Ce se intampla daca dispare unul din primii 50 de angajatori?

Peste 360.000 de salariati romani au disparut din statistici in perioada octombrie 2008 - octombrie 2009, potrivit datelor INS, in economie existand 4,4 milioane de salariati la sfarsitul anului trecut. Efectivul de salariati aflati in evidenta primilor 50 de angajatori insumeaza aproape 6% din numarul total de angajati din economie. Ce s-ar intampla daca ar disparea de pe piata unul dintre cei mai mari angajatori privati?

"In conditiile actuale, impactul unei astfel de decizii poate fi devastator. Ne putem aduce aminte de inceputul anului 2009 cu disponibilizari in masa a sute de mii de oameni si impactul negativ imediat asupra bugetului asigurarilor sociale (cresterea somajului) si implicit asupra scaderii consumului. Implicatiile sunt in primul rand de ordin social si economic, provocand o reactie in lant", mai spune Godean.

Totusi, putin probabil ca acest lucru sa se intample, avand in vedere faptul ca mediul privat a facut "necesarul" de concedieri anul trecut, pentru a putea supravietui. "Nu cred ca vreuna din companiile din clasament ar alege sa plece din Romania. Nivelul investitiilor facute este mare, rentabilitatea este inca buna si calitatea angajatilor crescuta", explica Iuliana Badea.

Rata somajului a crescut pe tot parcursul anului trecut, numarul somerilor avansand cu cate 20.000 - 30.000 lunar, o prima scadere fiind inregistrata in luna aprilie a acestui an, cand a ajuns la 8,07% fata de 8,36% in martie. Principala explicatie pentru stabilizarea ritmului de crestere a ratei somajului este faptul ca mediul privat a finalizat cea mai mare parte a retsructurarilor, dupa ce anul trecut peste 300.000 de someri au provenit din mediul privat. In prezent, exista 738.000 de someri inregistrati la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), majoritatea (peste 600.000) provenind din mediul privat.

Anuarul ZF, care cuprinde topul primelor 10 companii din cele mai importante domenii de activitate, centralizeaza datele de la companii din 80 de piete. Concedierea a 30.000 de angajati care lucrau in cadrul primilor 50 de angajatori privati reprezinta primele date concrete privind impactul crizei asupra numarului de angajati din mediul de business, estimarile de pana acum fiind facute pe baza statisticilor de la ANOFM sau de la INS.