KD Life isi transfera portofoliul la Eureko si se inchide

Autor: Angela Placinta 07.06.2010

KD Life, companie de asigurari de viata plasata in administrare speciala de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in luna martie, a ajuns la un acord cu asiguratorul Eureko pentru a-i transfera acestuia portofoliul sau, format din aproximativ 5.500 de polite.

Dupa transfer, compania va fi inchisa. Asiguratorul a fost plasat sub administrare speciala din cauza problemelor financiare cu care s-a confruntat.

"Suntem in proces de transfer al portofoliului catre Eureko Asigurari, este vorba de aproximativ 5.500 de polite. Ulterior, societatii KD Life i se va retrage autorizatia si va fi tratata ca orice societate comerciala care intra in lichidare", a declarat pentru ZF Nicolae Crisan, administratorul special al societatii, desemnat de CSA.

KD Life este o societate de mici dimensiuni, cu prime brute subscrise de aproape 6,7 milioane de lei in 2009, aproape la acelasi nivel ca in anul anterior. Compania face parte din grupul sloven KD, care mai are activitati si in domeniul fondurilor mutuale, si a fost infiintata la sfarsitul lui 2005. Compania s-a bazat pe vanzarea de polite de asigurare de viata unit-linked, dar nu a reusit sa castige cota de piata, iar acum actionarii nu mai dispun de fonduri pentru a-i sustine dezvoltarea.

Inainte de a-si transfera portofoliul la Eureko, societatea va informa toti asiguratii, printr-o scrisoare, despre aceasta actiune. Cei care nu vor fi de acord sa fie transferati la Eureko isi pot rezilia politele inainte de maturitatea acestora.

Eureko este o companie de talie medie, cu prime brute subscrise totale de 52 mil. lei (12,4 mil. euro) in 2009, cu 35% sub nivelul din anul anterior, deoarece a renuntat la asigurarile generale pentru a se concentra pe segmentul asigurarilor de viata si de sanatate.

Subscrierile Eureko din asigurari de viata au fost de 34 mil. lei, in scadere cu 10%.

Olandezii de la Eureko nu se afla la prima tranzactie cu grupul KD: anul trecut olandezii au preluat fondul de pensii private obligatorii (pilonul II) al slovenilor.

Piata asigurarilor de viata a trecut printr-o perioada dificila in 2009, inregistrand o scadere de 13%, pana la 1,625 mld. lei. In primul trimestru din acest an insa asigurarile de viata si-au mai revenit, inregistrand o crestere de aproape 7% fata de aceeasi perioada din 2009.