Miliardarul Laskhmi Mittal si rusii de la Mechel si-au vazut businessurile spulberate in 2009 din cauza crizei mondiale

Autor: Adrian Cojocar 07.06.2010
  • 7.000 de oameni au fost concediati de primii zece jucatori din siderurgie anul trecut
  • Niciuna dintre companiile de top nu a raportat profit
  • Rata medie de scadere a afacerilor combinatelor a fost de 55%, printre cele mai mari scaderi din economie.


Combinatele de la Roman, Hunedoara si Iasi controlate de miliardarul indian Laskhmi Mittal au inregistrat anul trecut pierderi de 88 mil. euro, in timp ce afacerile rusilor de la Mechel, care detin in Romania 3 companii din top zece in siderurgie (Mechel Targoviste si Mechel Campia Turzii, dar si Ductil Steel Buzau) au inregistrat un minus de 74 mil. euro, arata datele Anuarului de business al Romaniei "Cei mai mari jucatori din economie", care va aparea pe piata la sfarsitul lunii iunie.

Anuarul ZF, care cuprinde topul primelor 10 companii din cele mai importante domenii de activitate, centralizeaza datele de la companii din 80 de piete.

Industria siderurgica romaneasca a inregistrat un declin considerabil in anul 2009, pe fondul reducerii comenzilor din principalele piete, care realizeaza in general bunuri de folosinta indelungata, precum cea de masini si echipamente pana la constructii.

Jucatorii mari, pe pierdere

Toti jucatorii importanti de pe piata au inregistrat pierderi uriase in 2009, dupa ce atat comenzile, cat si preturile la produsele de profil s-au redus semnificativ, astfel ca multi si-au intrerupt activitatea, au trimis angajati in somaj si au recurs la disponibilizari. Aproape 7.000 de oameni au plecat anul trecut din combinatele siderurgice, din care aproape doua treimi din acestia numai de la ArcelorMittal Galati, cel mai mare jucator de pe piata.

Combinatul ArcelorMittal Galati, detinut de cel mai mare producator de otel la nivel mondial, a suferit in 2009 o contractie a afacerilor de 55%, pana la circa 800 mil. euro si a trecut pe pierdere, dupa ce in ultimii ani afacerile combinatului s-au invartit in jurul cifrei de 2 mld. euro.

Valoarea pierderilor nu a fost insa comunicata de reprezentantii companiei.

Combinatul din Galati a inchis temporar circa jumatate din capacitatile de productie pe fondul crizei si a renuntat la uzina cocsochimica, la care lucrau circa 2.000 de oameni.

Majoritatea combinatelor de pe plan local, detinute aproape in totalitate de grupuri la nivel international, au inregistrat anul trecut pierderi pe masura profiturilor inregistrate in 2008, in conditiile in care afacerile acestora s-au prabusit in medie cu 55%, una dintre cele mai mari scaderi la nivelul sectoarelor economiei.

Jucatorii mici castiga teren

Reducerea activitatii principalului combinat din tara a permis unora dintre jucatorii mai mici de pe piata sa recupereze din decalajul pierdut, precum italienii de la Tenaris, care detin combinatul Silcotub, sau rusii de la TMK, care au reusit sa depaseasca in termeni de afaceri combinatele mai mici detinute de ArcelorMittal in Romania, la Roman, Hunedoara si Iasi.

Spera in revenire

Pentru anul 2010, majoritatea jucatorilor anticipeaza o revenire a volumului de business si au intrerupt trimiterile in somaj si restructurarile.

Seful celui mai mare combinat din tara mizeaza pentru acest an pe o revenire a productiei de aproximativ 30%, fata de minimul atins anul trecut.

Totodata, liderul la nivel mondial planuieste investitii importante in capacitatile de productie inchise incepand cu toamna anului 2008 din cauza crizei, pentru a-si dubla volumul de productie incepand cu 2011.