La 15 ani de la lansare, Bursa de Valori Bucuresti se listeaza. Cu ce „palmares” se poate lauda?

Autor: Roxana Pricop 07.06.2010

Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), numeste listarea Bursei pe propria platforma drept cel mai important eveniment din istoria de 15 ani a institutiei, argumentand ca listarea va schimba fundamental modul in care Bursa se va raporta la piata si investitori.

Azi, 8 iunie, este prima zi de tranzactionare a actiunilor BVB pe platforma de tranzactionare a Bursei. Investitorii vor putea vinde si cumpara actiunile Burse in conditii transparente si reglementate, facand astfel un pariu pe evolutia pietei locale de capital. Data de 8 iunie va ramane marcata in calendarul Bursei drept moment istoric, in aceeasi categorie cu transformarea Bursei din institutie publica in societate pe actiuni si fuziunea sa cu piata RASDAQ din 2005.

"Listarea este unul dintre cele mai importante momente din istoria de 15 ani a Bursei, alaturi de evenimente precum inlocuirea sistemului de tranzactionare si fuziunea cu piata RASDAQ si de infiintarea grupului financiar al Bursei, din care fac parte Depozitarul Central, Casa de Compensatie si Fondul de Compensare. Ideea de listare a aparut in anul 2007 si a apartinut unor membri ai Consiliului de atunci al Bursei, care se bucurau de o sustinere larga din partea caselor de brokeraj. Propunerea a fost aprobata de principiu de actionarii Bursei la finele anului 2008, pentru ca mai apoi sa urmeze dezbateri si discutii", a spus Stere Farmache, seful Bursei de Valori Bucuresti de la redeschiderea institutiei in 1995.

Din 1995 pana in prezent, Bursa de Valori Bucuresti a trecut prin schimbari radicale. Din platforma pentru programul privatizarii in masa a companiilor de stat, cuponarii fiind principalii investitori pe Bursa la finele anilor nouazeci, Bursa a incercat sa se dezvolte in platforma de finantare pentru companiile private si sursa de castig pentru investitorii privati si institutionali. Numarul companiilor private care au venit pe Bursa ca sa stranga bani este insa extrem de mic, iar Bursa este perceputa in continuare mai degraba ca un club restrans, frecventat mai ales de speculatori, iar principalul punct de atractie pentru investitori sunt cele cinci SIF-uri, rezultate in anii '90 in urma procesului de privatizare in masa.

Bursa de Valori Bucuresti opereaza piata de actiuni pe care sunt listate 70 de companii, cu o capitalizare totala de circa 20 mld. euro, si piata RASDAQ, care cuprinde circa 1.500 de companii in valoare de 3 mld. euro. Pe Bursa de la Bucuresti se mai tranzactioneaza in prezent obligatiuni, titluri de stat, fonduri inchise de investitii si contracte futures pe actiuni si pe valute.

Lipsa privatizarilor a lasat goluri greu de umplut

In cei 15 ani scursi de la infiintare, Bursa a pierdut si emitenti importanti, precum Dacia Pitesti sau Arctic Gaesti, in timp ce numarul companiilor privatizarilor realizate prin intermediul pietei de capital a scazut dramatic dupa anii 2000.

"Capitalizarea si volumul tranzactiilor zilnice ar fi aratat altfel daca companii precum Dacia sau Romcim ar fi ramas pe Bursa. Un alt regret pe care il am este faptul ca statul nu a folosit mai mult Bursa drept instrument de finantare", a completat presedintele Bursei.

De-a lungul timpului, printre cele mai asteptate privatizari s-au numarat cea a Romtelecom, CEC, Tarom, si mai recent listarea gigantilor energetici pe Bursa.

Listarea directa - mai ieftina si mai rapida

Listarea pe propria platforma va aduce Bursa de la Bucuresti in liga marilor operatori internationali deveniti publici, precum bursele londoneze, newyorkeza si germana. In Romania, prima listare a unui operator de piata a fost cea a Bursei din Sibiu de la inceputul acestui an.

"Stim ca nu suntem pionieri in regiune, in ultimul deceniu mai mult burse de talie mare si medie alegand sa devina publice. Listarea Bursei la Bursa ar fi parut ceva excentric in urma cu 15 ani, putini ar fi inteles paradoxul, acum insa nu mai ia pe nimeni prin surprindere", a continuat oficialul BVB.

Intrarea la tranzactionare a actiunilor BVB se realizeaza direct, operatiune denumita "listare tehnica", fara a mai fi derulata o oferta initiala (IPO) sau secundara de titluri (SPO). Prin derularea unei oferte de titluri, Bursa ar fi strans capital aditional din piata. Listarea directa este o operatiune rapida si mai putin costisitoare decat la derularea unui IPO, fara a avea loc o diluare a actionariatului. Bursa are in prezent 341 de actionari, cei mai mari fiind Daniel Tepes, cu 4,53% din actiuni, Mircea Musgociu, cu 4,35%, si firmele de brokeraj Romcapital si Broker, cu cate 3%.