Cea mai grea zi din viata premierului Emil Boc

Autor: Doina Anghel 07.06.2010

Premierul Emil Boc a angajat aseara raspunderea Guvernului pe cele doua proiecte de lege care se refera la reducerea cheltuielilor bugetare, pentru o economie de 2 miliarde de euro, opozitia anuntand ca depune o motiune de cenzura pentru a anula taierea cu 15% a pensiilor si cu 25% a salariilor bugetarilor.

Guvernul a insistat de la inceputul saptamanii trecute ca masurile sunt necesare pentru a limita deficitul bugetar la 6,8%, nivelul negociat cu Fondul Monetar International, astfel incat sa poata primi banii de la fond si de la Uniunea Europeana pentru a nu intra in incapacitate de plata si acesta a fost si mesajul transmis ieri de premier de la tribuna Parlamentului.

"Daca nu adoptam aceste legi, Romania intra in incapacitate de plata si nu vom mai putea plati pensiile si salariile. Oricum, chiar si cu aceste masuri, tot va trebui sa ne imprumutam 3 miliarde de euro de pe piata interna sau externa pana la sfarsitul anului", a spus Boc, in fata Parlamentului.

Boc a subliniat in discurs ca majorarile de pensii si de salarii din ultimii ani au fost facute din ratiuni electorale si a acuzat guvernul liberal ca a folosit banii din privatizarea BCR pentru a putea finanta deficitul bugetar de 5,4% din PIB. Guvernul a acceptat doar 5 amendamente minore ale parlamentarilor la proiectele de lege care vizeaza reducerea cheltuielilor statului si reducerea pensiilor.

Boc a mai cazut o data, in toamna, ca urmare a unei motiuni de cenzura

Inainte ca Boc sa ia cuvantul, presedintele PSD Victor Ponta i-a cerut lui Boc sa nu isi asume, "inutil" raspunderea, iar dupa ce premierul a finalizat discursul, deputatul Aura Vasile a anuntat ca social-democratii au depus motiunea de cenzura "Opriti genocidul social", prin care cer demiterea guvernului. PNL a anutat ca va sustine motiunea PSD.

Este prima motiune de cenzura depusa impotriva guvernului dupa demiterea cabinetului minoritar al lui Emil Boc in toamna anului trecut. Emotiile in tabara democrat-liberala sunt destul de mari, mai ales ca unii parlamentari ai partidului au amenintat ca nu pot sustine masurile de austeritate initiate de guvern.

Nemultumirile din partid au fost de altfel si principala tema a intalnirii de duminica-seara dintre parlamentarii PDL si presedintele Traian Basescu, seful statului solicitandu-le sa voteze cu guvernul, impotriva motiunii de cenzura, sau sa treaca in opozitie. Acest lucru ar insemna ca, daca guvernul Boc ar fi din nou demis prin motiune de cenzura, atunci seful statului ar urma sa numeasca un premier din afara PDL. Basescu si-a montat tirul impotriva celor mai influenti ministri din guvernul Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga si Radu Berceanu, pe care i-a acuzat ca l-au lasat pe premier in offisde, dupa cum sustin surse participante la intalnirea de duminica-seara.

Declaratii austere de la ministrii criticati de Basescu

Daca cu o seara inainte ministrii PD-L au fost criticati la o reuniune a partidului de presedintele Traian Basescu pentru ca l-ar fi lasat in off-side pe Emil Boc, membrii guvernului au fost discreti in declaratii ieri, cu exceptia ministrului transporturilor Radu Berceanu, care a spus ca nu se simte vizat de remaniere si nici de criticile presedintelui pentru ca el a fost cel care a facut chiar "mai mult" pentru reducerea cheltuielilor cu 20%. "V-am prezentat datele public, eu am operat reduceri", a spus Berceanu, unul dintre cei mai criticati ministri ai guvernului Boc.

Comisia Europeana a reiterat ieri intr-un raspuns transmis la solicitarea Mediafax ca, in discutiile cu autortitatile romane, s-a cazut de acord ca masuri suplimentare de crestere a veniturilor la stat, inclusiv majorarea taxelor, vor fi adoptate pentru a limita o crestere neprevazuta a deficitului bugetar.

Luni va fi votata motiunea

Aproape 3.000 de sindicalisti au protestat ieri in fata Parlamentului, iar sindicatele spun ca acestea se vor intinde. Si magistratii sunt nemultumiti de reducerea salariilor. Mai multe curti de apel din tara intrerup, in aceste zile, lucrul cate doua ore. Curtea de Apel Bucuresti a cerut ieri demisia ministrului justitiei, Catalin Predoiu. Un mare protest este asteptat in ziua votarii motiunii de cenzura, probabil luni.

Argumentele premierului pentru economisire si impotriva cresterii taxelor