Cum arata planul de austeritate de 80 mld. euro al celei mai puternice economii din Europa

Autor: Radu Racu 08.06.2010

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat luni seara masuri de austeritate prin care statul spera sa economiseasca 80 de miliarde de euro, plan care va include si concedierea a circa 15.000 de bugetari, scrie Financial Times.

Oficialul german a afirmat ca in cadrul planului de austeritate vor fi incluse taxe noi pe transportul aerian precum si in industria nucleara, alaturi de o noua forma de impozitare a tranzactiilor financiare, pe langa taxele bancare aprobate deja de catre guvern

Planul de masuri care se va intinde pe o perioada de patru ani a fost aprobat dupa doua zile de negocieri intense intre partenerii din coalitia de guvernamant de centru-dreapta. Masurile sunt menite sa reduca deficitul bugetar, estimat la 5 la suta din PIB in acest an, si sa stabileasca un exemplu pentru ceilalti membri ai Uniunii Europene, a declarat Merkel.

"Ghilotina datoriilor", cum a fost supranumit pachetul de masuri de austeritate, ar trebui sa duca deficitul bugetar al Germaniei la doar 0,35 la suta din PIB pana in 2016, reprezentand putin mai mult de o zecime din nivelul actual impus de UE.

Planul a evitat la limita majorari de taxe sau reduceri ale pensiilor, insa se concentreaza pe diminuarea ajutoarelor sociale, in incercarea de a impulsiona piata muncii. Pachetul a fost condamnat rapid de opozitie ca un atac asupra celor saraci, avand in vedere accentul pe care il pune pe ajutorul de somaj.

Conform planului care va intra in vigoare din 2011, statul german isi va reduce cheltuielile in primul an cu 11,1miliarde de euro. Economiile vor fi de 16,1 miliarde in cel de-al doilea an, 25,7 miliarde de euro in 2013 si 32,4 miliarde de euro in 2014.

Angela Merkel a mai spus ca Germania va lupta pentru o taxa europeana pe tranzactiile financiare pana in 2012, sugerand ca aceasta masura va duce inca 2 miliarde de euro pe an la bugetul statului.