Piata meditatiilor, estimata la 300 milioane euro anual

Ziarul Financiar 08.06.2010

Piata meditatiilor se ridica la 300 milioane de euro anual, arata un studiu realizat de compania Daedalus Millward Brown la cererea Fundatiei Dinu Patriciu.

Conform studiului, realizat pe un esantion de 1.500 de copii cu varsta intre 6 si 19 ani, 17% dintre copii au facut meditatii in 2010, dupa ce in 2009 procentul se ridica la 20.

Pe mediul de rezidenta, 27% dintre cei care locuiesc in mediul urban si 7% dintre cei care locuiesc in mediul rural au facut meditatii in 2010.

Din numarul total de meditatii care s-au facut in ultimii 2 ani, cele mai multe au fost facute la matematica (65,5%), limba engleza (34,4%) si limba si literatura romana (32,6%).

Elevii merg la meditatie de aproximativ 4-5 ori pe luna, frecventa fiind mai ridicata pentru cei din ciclul 1-4.

In ceea ce priveste locul de desfasurare a meditatiilor, acestea au loc in special acasa la profesor sau meditator. Insa, cei din ciclul primar fac intr-o mai mare masura meditatii si la scoala. De obicei, profesorii fac meditatii cu doi-trei elevi in acelasi timp. Exista insa diferente in ceea ce ii priveste pe cei din clasele 1 - 4, care fac meditatii chiar si in grupuri de 7 copii;

Aproximativ 30% dintre elevi fac meditatii cu profesorul care le preda si la clasa, 60.4% fac meditatii cu un alt profesor, iar 3.9% cu un student. Dintre cei care au ales sa faca meditatii cu profesorul de la clasa, 68.1% si-au justificat alegerea prin faptul ca acesta este un bun profesionist, iar 8.6% spera ca astfel, profesorul va fi mai indulgent cu copilul.

Studiul a mai aratat ca o meditatie dureaza in medie 2 ore; in cazul elevilor mai mici insa aceasta este mai scurta (o ora sau mai putin);

Costul mediu al unei ore de meditatii (60 minute) se situeaza in jurul sumei de 18 lei, acesta variind in functie de tipul de profesor (cei care predau la liceu sau la facultate solicita o suma mai mare, spre deosebire de cei care predau la gimnaziu). De asemenea, exista diferente intre preturile din Bucuresti si cele din restul tarii, Bucurestiul fiind cel mai scump oras din acest punct de vedere.

Pe zone istorice - in Ardeal, suma lunara cheltuita de o familie cu meditatiile copilului este de 148 de lei, cifra fiind similara celei din Banat. In Moldova se cheltuie lunar 189 lei, in Dobrogea 215 lei, iar in Bucuresti 265 de lei.