Peste 700.000 de romani platesc ratele cu intarziere sau deloc. Cum comentati?

Autor: Ciprian Valentin Botea 08.06.2010

Ratele la credite au devenit o povara tot mai mare pentru clientii cu imprumuturi garantate, astfel ca valoarea totala a restantelor de peste 30 de zile ale persoanelor fizice a ajuns in aprilie la 3,99 miliarde (892 mil. euro), cu 40% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut, arata datele BNR.

Restanta medie la creditele in lei a urcat in aceeasi perioada de la 2.800 de lei la peste 3.700 de lei, in timp ce restantele la euro au crescut de trei ori mai repede decat la lei, ceea ce indica probleme in crestere pentru clientii cu imprumuturi de valoarea mai mare, care sunt de obicei credite garantate. Creditele ipotecare, de exemplu, sunt acordate in proportie de 95% in valuta.

Analistii spun insa ca intarzierile la plata in cazul clientilor cu imprumuturi garantate preseaza in continuare mai putin portofoliile bancilor, deoarece clientii au un profil financiar mai solid si se straduiesc sa isi achite datoriile pentru ca au mai mult de pierdut decat un client cu un credit de consum de valoare mica. Chiar daca au crescut mai repede, restantele la imprumuturile in euro sunt cu 40% mai mici decat cele la lei.

"Nu cred ca restantele la valuta, care sunt in mare parte credite cu garantii, au cum sa le egaleze pe cele la lei, unde sunt incluse mai ales creditele de consum. Clientii cu credite ipotecare au un profil de risc mai scazut si au venituri mai mari. Restantele pe acest segment depind insa si de cat de eficiente sunt restructurarile si rescadentarile de credite", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. In continuare, circa trei sferturi din restantele populatiei sunt intarzieri la plata mai mari de 90 de zile, provizionate integral de catre banci si incadrate, potrivit normelor BNR, in categoria pierdere. Restantele la lei ajungeau in aprilie la 2,27 miliarde de lei, iar cele la euro la 1,35 miliarde de lei.

Restantele populatiei au crescut de 2,5 ori in ultimul an, pe fondul cresterii ratei somajului si al scaderii venitului disponibil, estimarile de pana acum indicand o posibila stopare a deteriorarii portofoliilor de credite la jumatatea acestui an. Masurile de austeritate fiscala anuntate de Guvern ar putea da insa peste cap calculele bancherilor din cauza scaderii veniturilor bugetarilor cu 25% care va afecta capacitatea de rambursare a creditelor cu atat mai mult cu cat economia va intarzia sa isi revina din recesiune.

"Nu poate fi exclusa o crestere a restantelor si in a doua jumatate a anului, dar ramane sa vedem cum se vor aplica masurile de austeritate si mai ales de cand se vor aplica. In acelasi timp, situatia depinde foarte mult si de evolutia economiei", mai spune Anghel

Numarul restantierilor a crescut in aprilie cu aproape 33.000 de persoane, pana la 710.400 de debitori, dupa ce in primele trei luni ale anului fusese consemnata o usoara scadere a numarului acestora. In acelasi timp, numarul creditelor restante a ajuns la 1,07 milioane.