Patriciu vrea sa ajunga la afaceri de 60 mil. € din pariuri sportive, cu 400 de cafenele-agentii

Autor: Mihaela Popescu 09.06.2010

Businessul de pariuri sportive al miliardarului Dinu Patriciu, 1x2 Bet Cafe Arena, pe care acesta il dezvolta in paralel cu reteaua de chioscuri Mic.Ro, vrea sa muste 40% din piata de profil pana in 2014, cu 400 de agentii si 2.000 de angajati, potrivit datelor furnizate de companie.



Reprezentantii Mercadia - operatorul celor doua retele - au iesit ieri pentru prima data in fata presei la inaugurarea celei de-a 27-a cafenele de pariuri sportive 1x2 Bet Café Arena de pe piata, eveniment de la care Patriciu a fost insa absent.

"Am facut traininguri la aproximativ 500 de oameni pana acum. Investitiile in reteaua de agentii vor fi de peste 40 de milioane de euro", a afirmat Dan Ionescu, mana dreapta a miliardarului roman in cele doua businessuri.

Ionescu, fost director operational al Rompetrol - companie pe care Patriciu a vandut-o kazahilor de la KazMunayGaz in 2007 -, este Managing Partner al 1x2 Bet Cafe Arena si detine 5% din actiunile acestei retele, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

Businessul de pariuri sportive este dezvoltat in parteneriat cu grupul englez Lottomatica, cu afaceri de 3 mld. euro la nivel global, care insa nu detine actiuni in cadrul operatorului local al cafenelelor, ci incaseaza un comision din veniturile companiei romanesti.

Piata de profil, estimata la 150 mil. euro, a inregistrat o scadere anul trecut, insa multe retele de agentii de pariuri sportive - printre care Sky Bets Sport, Playsis sau Public Bet - au continuat sa se extinda in cateva zeci de locuri pentru ca spatiile libere sunt acum mult mai ieftine decat erau in 2008.

La nivel local sunt in prezent 14 agentii de pariuri cu licenta de operare, printre cele mai mari fiind Stanleybet, Astra Sport Bets, Public Bet, Casa Pariurilor si Pariloto.

"Ne extindem pana se dezgheata piata imobiliara"

Patriciu a numit la conducerea 1x2 Bet Cafe Arena tot un fost manager din Rompetrol: Iulian Antonache, directorul comercial al diviziei de retail al companiei petroliere pana in luna februarie, este in prezent CEO al retelei de cafenele.

"Cand se va dezgheta piata imobiliara noi vom avea expansiunea finalizata. Avem 7 manageri regionali de dezvoltare in acest moment si ne uitam la orasele resedinta de judet. Putem ajunge in orase cu minimum 25.000 de locuitori", a spus Antonache.

El a mai precizat ca reteaua 1x2 Bet Cafe Arena va ajunge la 40 de unitati operationale pana la data transmiterii primelor meciuri din Campionatul Mondial de fotbal (11 iunie).

"La panda" la coltul blocului

In ultimele 8 luni, Patriciu a inchiriat peste 100 de spatii stradale din cartierele din Bucuresti si din orasele mari din tara pentru dezvoltarea businessului de pariuri sportive si a retailerului Mic.Ro.

Reteaua de chioscuri Mic.Ro a intrat in peste 30 de spatii inchiriate pana acum, majoritatea fiind deschise la parterul unor blocuri.

Ionescu nu a dat detalii despre planul de extindere al retailerului alimentar. "Nu avem inca definitivat conceptul Mic.Ro, cel mai probabil in septembrie vom comunica detalii despre aceste proiecte", a afimat directorul Mercadia.

Ionescu a lucrat circa zece ani in Rompetrol, fiind unul dintre primii directori recrutati de omul de afaceri Dinu Patriciu, fondatorul grupului petrolier care astazi a ajuns la afaceri de peste 8 miliarde de dolari.

"In octombrie anul trecut a trebuit sa trec de la teoria numerelor mari la teoria numerelor mici", spune zambind Dan Ionescu. "In orice business lucrezi pana la urma cu aceleasi concepte."

Vor lua manageri de la marile lanturi straine de magazine?

"Nu ne luptam cu supermarketurile si hipermarketurile si nu avem nevoie doar de oameni cu experienta in retail, pentru ca partea de training este foarte importanta. Managerii pe care ii recrutam intra intr-un program de formare de circa o luna, cu traineri profesionisti", a mai afirmat directorul Mercadia.

O piata "in fierbere"

Ieri, circa 1.450 de case de pariuri - adica 97% din totalul agentiilor existente pe piata - au fost inchise in semn de protest fata de propunerea Guvernului de a elimina pragul de neimpozitare a castigurilor obtinute din jocurile de noroc, de 600 lei.

Reprezentantii 1x2 Bet Cafe Arena nu au dorit sa comenteze pe acest subiect sau sa dea estimari legate de impactul unei astfel de masuri asupra businessului companiei. "Suntem convinsi ca se va lua in final o decizie corecta pentru piata de profil", a declarat Iulian Antonache.

Asociatia Organizatorilor de Pariuri din Romania a trimis un memoriu ministrului finantelor Sebastian Vladescu, prin care solicita o intalnire in vederea analizarii propunerii de impozitare a tuturor castigurilor din jocuri de noroc, decizie care, spun reprezentantii agentiilor, va genera pierderi atat bugetului de stat consolidat, cat si bugetului asigurarilor sociale de 4,9 mil. lei lunar.

Pariul pe retailul alimentar: Mic.Ro

Reteaua de chioscuri moderne Mic.Ro opereaza in prezent circa 30 de unitati si a intrat pana acum doar in spatii inchiriate, ca si cafenelele de pariuri sportive ale lui Patriciu.

Retailerul vrea sa se dezvolte si prin acordarea francizei unor comercianti mai mici, potrivit site-ului oficial al retelei, putand ajunge astfel pe termen lung la un numar mai mare de spatii decat 1x2 Bet Cafe Arena care nu ia in calcul acest tip de parteneriate.

Primele informatii despre businessul Mic.Ro de pe piata faceau referire la dezvoltarea unei retele de magazine pe roti. Astfel, este posibil ca divizia de retail alimentar a companiei sa deschida pana la finele anului primele magazine ambulante.

Prima campanie de promovare a magazinelor Mic.Ro se bazeaza pe distribuirea gratuita a unor vouchere de cumparaturi. Tinta operatorului este sa atraga in fiecare magazin 300-400 de clienti pe zi.