Finantele isi asuma incalcarea legislatiei europene in numele combaterii evaziunii

Autor: Claudia Medrega 08.06.2010

Romania si-a asumat deschiderea procedurii de "infringement" de catre Comisia Europeana (sanctionarea unui stat membru pentru incalcarea legislatiei comunitare - n.r.) in cazul ordonantei de urgenta pentru combaterea evaziunii fiscale, iar ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, sustine ca se va face "tot ce este necesar" pentru a iesi din aceasta procedura inainte de aplicarea penalitatilor.

Totusi, Guvernul inca ezita sa publice ordonanta in Monitorul Oficial pentru ca noile reguli sa intre in vigoare. Desi actul normativ a fost adoptat, Ministerul Finantelor inca discuta cu Comisia, care a reclamat ca nu a fost notificata din timp.

"Riscul procedurii de infrigement a fost asumat si este generat de necesitatea de a reduce evaziunea in domeniul TVA-ului intracomunitar, dar si pe anumite zone sensibile. Vom face tot ceea ce este necesar sa iesim din aceasta procedura de infringement inainte de a atrage penalitati", a spus Vladescu intr-o conferinta de presa organizata impreuna cu ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga.

Ministrul finantelor sustine ca ordonanta privind combaterea evaziunii fiscale va intra in vigoare in aceasta saptamana sau saptamana viitoare. Dorinta autoritatilor de a evita penalitatile aferente unei proceduri de infringement justifica si perioada limitata de aplicare, respectiv pana la sfarsitul lui 2011.

Comisia Europeana a reclamat faptul ca a fost consultata foarte tarziu de Guvern, iar Executivul nu a tinut cont de observatiile sale. "Aceasta ordonanta ridica o serie de ingrijorari in ceea ce priveste conformitatea sa cu legislatia UE privind taxele si accizele. Din cauza ca au adoptat-o mai repede decat si-au planificat, autoritatile romane nu au tinut cont de observatiile Comisiei pe aceasta tema", potrivit unor precizari citate de Mediafax.

Inca de la aparitia proiectului, unii consultantii fiscali s-au aratat sceptici in privinta functionalitatii noilor prevederi avand in vedere in principal faptul ca exista masuri precum reintroducerea accizelor pe produsele de lux, taxarea inversa sau aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare, care contravin normelor UE.

Finantele vor sa aplice TVA pentru achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii, iar pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga painea, intentioneaza sa aplice taxarea inversa, respectiv la beneficiar. De asemenea, Finantele s-au gandit sa reintroduca in acest an accize la produsele de lux, dupa ce anul trecut au decis eliminarea acestor taxe care contravin normelor comunitare.

Principalele zone de evaziune fiscala sunt produsele accizabile si cele din comertul intracomunitar. In primele cinci luni totalul obligatiilor fiscale neincasate de ANAF au fost de circa 1 mld. euro.

Venituri din AGA si CA, in contul de solidaritate

Sebastian Vladescu a reamintit ca veniturile secretarilor de stat obtinute din alte surse decat salariul, precum cele pentru reprezentarea in AGA sau CA ale companiilor unde statul este actionar, vor fi varsate, din luna iunie, intr-un cont de solidaritate. "Incepand cu aceasta luna, toate veniturile membrilor Cabinetului sau secretarilor de stat, care exced alocatia lunara de stat, vor fi varsate in contul de solidaritate si nu numai la ministerul Finantelor, ci la toate ministerele."