4 miliarde de euro, businessul firmelor intrate in insolventa in primele patru luni

Autor: Adelina Mihai 08.06.2010

Afacerile cumulate ale firmelor care au intrat in insolventa in primele patru luni ale anului cumuleaza in total 4 mld. euro, adica 1,5% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din Romania in 2008.

In perioada ianuarie - aprilie 5.725 de firme care aveau impreuna peste 100.000 de angajati au intrat in insolventa, potrivit Mediafax, pe baza datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Dintre acestea, aproape trei sferturi (74%) sunt microintreprinderile, care au mai putin de noua angajati.

"Un procent de 95% din companiile mici au sanse mici sa se reorganizeze cu succes, pentru ca sunt situatii in care insolventa a fost ceruta de creditori si uneori nici nu ii mai gasim pe administratori. Numai 5% dintre acestia inteleg ca pot sa-si continue activitatea si accepta conditiile de restructurare", sustine Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insolventa Transilvania, responsabila cu reorganizarea retelei de magazine de incaltaminte Leonardo, dupa intrarea companiei in insolventa anul trecut. In 2009, peste 20.000 de firme locale au intrat in insolventa.

"Am cerut insolventa din mai multe motive, a scazut productia si am pierdut din clienti. Nu stim inca daca ne vom putea reorganiza pentru a supravietui, e prea devreme sa ne pronuntam", spune Alexandrina Petrec, contabilul producatorului de mobilier Nemo Pal Design din Alba Iulia. Compania avea in 2008 afaceri de 400.000 de euro si 21 de angajati, iar in prezent mai are10 salariati. Un numar de 42 de companii mari, cu peste 250 de angajati, au intrat in incapacitate de plata in primele patru luni ale anului, care aveau afaceri cumulate de 727 mil. euro si peste 45.700 de angajati. Recent, unul dintre cei mai importanti retaileri de carte de pe piata locala, Diverta, alaturi de librariile Humanitas si Carturesti, a cerut insolventa, desi a luat o serie de masuri de reducere de costuri inca de anul trecut: a concediat 40% din angajati, a scazut salariile cu 45% si a renegociat chiriile.

"Diverta este un brand care nu trebuie sa dispara de pe piata si consideram ca are toate sansele sa treaca cu bine procesul de restructurare. Nu ne-am gandit pana acum la faliment", spune Amalia Buliga, CEO-ul Diverta.

O alta companie mare care a intrat in primele luni ale anului in insolventa este firma bihoreana cu activitati in domeniul lucrarilor de constructii a drumurilor si autostrazilor Construct Mod, cu afaceri de 17 mil. euro in 2008 si cu un profit de peste 480.000 de euro, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante.

"Avem sanse de reorganizare in sensul in care vor avea succes discutiile privind preluarea companiei de o alta companie mai mare", spun reprezentantii companiei, fara a oferi alte detalii. Construct Mod avea 350 de salariati in 2008. Si compania Capa Instal din Alba, cu activitati in domeniul captarii, tratarii si distributiei apei, a cerut deschiderea procedurii de insolventa in luna aprilie. Compania avea 228 de angajati in 2008 si o cifra de afaceri neta de 2,6 mil. euro si pierderi de 2.800 de euro.

Majoritatea companiilor (peste 40%) care au cerut insolventa anul acesta activeaza in sectorul comertului, iar restul in industria prelucratoare sau in constructii. Numarul insolventelor va fi mai mare anul acesta decat anul trecut, spun specialistii, iar o stabilizare va avea loc abia din 2011.

Avicola lui Becali, in insolventa

Producatorul de carne de pasare Avicola Iasi (AVIM), controlat de omul afaceri George Becali, a intrat in insolventa, a anuntat ieri compania printr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti. In dosar sunt inregistrate cererile a opt creditori, persoane fizice si juridice. Cele mai recente date financiare sunt publicate de Avicola pentru primele noua luni din 2009, perioada in care veniturile totale ale firmei s-au redus cu o treime, de la 71,71 mil. lei la 47,81 mil. lei, iar cheltuielile au scazut cu o dinamica apropiata, de la 69,66 mil. lei la 47,29 mil. lei. Mediafax