Blidar angajeaza 200 de oameni la Arad

Autor: Mirabela Tiron 08.06.2010

Omul de afaceri Valer Blidar, proprietarul companiei Astra Vagoane Calatori, va angaja 200 de oameni la fabrica din Arad in toamna, pentru demararea productiei de tramvaie.

"Am pregatit fabrica pentru inceperea constructiei prototipului de tramvaie in iulie. La aproape 6 mil. euro s-a ridicat investitia in aducerea liniilor de fabricatie din Germania si in modernizarea spatiului", a declarat industriasul Blidar, care a reusit sa dezvolte un grup de companii cu venituri de cateva zeci de milioane de euro din productia de vagoane de calatori si care a intrat recent pe piata de tramvaie, cu un potential de 2,5 miliarde de euro, echivalentul a 1.000 de tramvaie. Pe piata, pretul mediu al unui tramvai este de 2,5 mil. euro.

Blidar a incheiat anul trecut un parteneriat cu Siemens, constructorul german de material rulant, in vederea fabricarii unui model de tramvai, care va fi denumit Imperio. Astra Vagoane Arad a mai colaborat cu Siemens pentru constructia ramelor diesel la Sageata Albastra, livrata catre CFR Calatori. "In prezent lucram cu 40 de specialisti, dar din noiembrie vom angaja 200 de oameni. Avem nevoie in total de 400 de oameni pentru a produce 35-40 de tramvaie pe an", a spus Blidar. In fabrica din Arad, care ocupa o suprafata construita de 3 hectare, se produc si subansambluri pentru vagoanele Astra Vagoane Calatori.

Omul de afaceri a precizat ca dupa ce va fi gata prototipul Imperio va putea participa la licitatiile administratiilor din marile orase din tara. De asemenea, partenerul Siemens se va ocupa de comenzile de peste hotare.

Legat de situatia economica actuala, Blidar este de parere ca economia va continua sa mearga in declin pana cand rata somajului va ajunge la doua cifre.

"Reducerea salariilor la bugetari era necesara si obligatorie. De asemenea, se impune si reducerea numarului acestora. Nu sunt de acord insa cu reducerea pensiilor." Blidar mai detine pe langa Astra Vagoane Calatori (65 mil. euro cifra de afaceri in 2008) firmele Astra Vest, Sirv Titu, Marmura Bucuresti si Tristar Bucuresti.