Miracolul s-a repetat

Autor: Tudor Calin Zarojanu 09.06.2010

In urma cu doi ani, Fundatia Corneliu Coposu, un ONG minuscul,incerca imposibilul: sa determine tinerii sa scrie despre Senior! Elevi abia nascuti cand acesta se stingea din viata, beneficiari ulteriori ai atentiei deosebite acordate lui Corneliu Coposu de catre cartile de istorie... Parea, fireste, un demers absurd. Singura premisa favorabila era laudabila implicare in proiect a Ministerului Educatiei, deci o oarecare promovare prin scoli.

Rezultatele - asa cum am scris la vremea respectiva - au fost naucitoare: 116 lucrari sosite din toate colturile tarii, toate bine sau foarte bine scrise, cu accente sclipitoare, toate marturisind acelasi lucru inspaimantator: "N-am stiut nimic! "

Dar au aflat. Stimulati de ideea competitiei, curiosi poate, s-au pus pe citit si au aflat. Acum stiau. Cel putin 116 tineri stiau foarte bine ce-a fost si cum a fost. Sunt sigur ca au povestit si altora, adica au facut ceea ce n-au facut parintii lor, iar bunicii doar cu timiditate.

Acum, miracolul s-a repetat. Editia a doua a concursului a dat la iveala aceeasi realitate, aceeasi conspiratie a tacerii din partea adultilor, aceeasi dorinta de sti a unei generatii pe care mult prea usor o judecam mult prea aspru.

Va rog sa cititi ce spun acesti copii pe care noi i-am lasat in bezna si si-au aprins singuri lumina - metafora nu imi apartine mie, ci unuia dintre ei.

"Este singurul om politic cunoscut cu sentimente sincere, care nu s-a gandit la prestigiul lui cand a incercat sa-si apere tara, iesind cu fruntea sus din ghearele si gurile insetate de cruditate ale comunismului, continuandu-si cariera politica... este infaptuitorul unei Noi Romanii, o Romanie in care, datorita actelor sale de patriotism, noi nu mai induram cruzimea si strictetea cu care au fost tratati parintii si bunicii nostri".

"Tanara generatie ar trebui sa stie adevarata noastra istorie, sa cunoasca crimele comise de catre comunisti precum stiu despre Holocaust".

"Avem un model, dar, din pacate, nu stim sa-l urmam".

"In momentul de fata, fiecare persoana lupta pentru propriile interese, nu mai poate avea incredere in politicieni, deoarece acestia au avut grija sa inunde tara in probleme".

"Astazi pare absurd sa crezi ca o intreaga clasa politica a fost desfiintata, eliminata doar pentru ca impartasea idei politice diferite fata de partidul care detinea puterea atunci".

"Dar asta presupune si o lupta cu noi insine. Presupune o evadare din lumea noastra, cu obisnuinta ei, pentru a vedea cum e dincolo. Dincolo, in lumea linistita unde media nu e interesata sa fie prezenta si unde putem gasi oameni despre care si de la care putem sa invatam".

"Si noi ce am facut? Am uitat… Am uitat ca avem datoria morala sa ne pese!"

"De mentionat este si faptul ca la intrebarea despre perioada de dinainte de 1989, despre comunism, anticomunism, despre Corneliu Coposu, am fost primit cu mai multa dorinta de a ma informa de catre bunici, care au fost deschisi la discutii, ba chiar au fost fericiti sa rememoreze acele momente. Parintii in schimb s-au aratat mai reticenti in legatura cu acest subiect, poate ca vremurile pe care le-au trait si varsta pe care o aveau au fost de asa natura incat nu doresc sa mai vorbeasca despre ele".

Si, drept cea mai buna concluzie:

"Nestiutorii nu vor fi niciodata in stare sa inteleaga prezentul, nici sa prevada viitorul…"

tczarojanu@yahoo.com

Tudor Calin Zarojanu (n.1956) a absolvit sectia de Informatica a Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti, cu lucrarea de licenta "O privire matematica asupra piesei «Romeo si Julieta»", publicata ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12 ani in informatica, pe toate sistemele de calcul si in toate tipurile de limbaje de programare. Din 1992 lucreaza in presa: cotidian, saptamanal, lunar, agentie de stiri, radio, TV. A debutat editorial cu volmul de proza scurta "Viata ca troleibuz" (1992, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia "Viata lui Corneliu Coposu" (1996, editia a doua 2005), romanele "Reluare cu incetinitorul" (1997) si "Sfarsitul lumii" (2005), culegerea de proza scurta "Copiii asfaltului" (2007). In prezent lucreaza in TVR, fiind realizatorul talkshow-ului "In spatele usilor deschise", si este colaborator permanent al Ziarului de Duminica, al revistei Flacara si al Radio Romania Cultural.