O acţiune a Siguranţei interbelice

Autor: Catalin Fudulu 09.06.2010

Să fi fost, să nu fi fost agent al Siguranţei in România interbelică…?

De regulă, funcţia avea stabilitatea ei, in cazul in care cel care o deţinea nu sărea calul şi nu-i deranja pe cei aflaţi la putere…

Din prea multă plictiseală, agenţii se legau de anumite persoane doar ca să le arate trecătorilor că ei reprezentau legea…

Unul dintre multele exemple s-a derulat la Silistra (actualmente in Bulgaria), la 2 ianuarie 1925.

Institutorul Aurel Negoescu se intorcea acasă, de la poştă, in jurul orei 11 am. In capătul străzii Carol, a fost oprit de agentul Ilaililiuc, care i-a spus: "Dle Negoescu, hai la Siguranţă!". Institutorul a refuzat politicos invitaţia: "Voi veni mâine, căci acum sunt ocupat!" Iritat, agentul Ilaililiuc s-a pus in faţa institutorului, luându-l cu o mână de piept, fluierând scurt cu fluierul din dotare şi strigând la alt agent: "Ia-l!"

Institutorul s-a refugiat intr-o trăsură, insă cei doi agenţi s-au urcat după el, cerându-i birjarului să mâne la Siguranţă. Până la sediu, cei doi agenţi l-au lovit cu pumnii şi bastoanele pe institutor, insă acesta nu a putut fi dat jos, cu forţa, din trăsură.

Din cauza curioşilor adunaţi in jurul trăsurii, cei doi agenţi au renunţat la acţiunea lor. Institutorul a plecat cu trăsura spre propriul domiciliu, insă in capătul străzii g-ral Culcer s-a intâlni cu prefectul Pucerea, care i-a ordonat birjarului, in turcă, să intoarcă şi să meargă la sediul Siguranţei. Constatând că agenţii Siguranţei nu au nicio reacţie, prefectul le-a strigat: "Puneţi mâna pe el, boilor! Ce staţi? Legaţi-l! Arestaţi-l şi cu el la Siguranţă!".

Agenţii au sărit pe institutor, legându-l cu o frânghie şi târându-l spre sediul Siguranţei. A urmat aruncarea victimei intr-un beci şi imprăştierea curioşilor din faţa localului Siguranţei. La ora 3 pm, comisarul Artim Leonie l-a percheziţionat pe institutor, confiscându-i carnetul cu insemnări, scrisorile şi orice alt obiect pe care i l-a găsit-o prin buzunare.

Procurorul de la Parchetul din Durustor a cerut eliberarea institutorului, alertat fiind de cetăţeni, in condiţiile in care nu exista un ordin de arestare pe numele acestuia. Şeful Siguranţei a refuzat să-l elibereze pe institutor, pe motivul că acesta urma să fie cercetat in condiţiile in care "a insultat armata".

In cele din urmă, procurorul a incheiat un proces-verbal la solicitarea şefului Siguranţei, institutorul fiind pus in libertate după 10 ore de arest.

CATALIN PETRUT FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor in istorie al Universitatii din Bucuresti (2006). A colaborat sau colaboreaza la revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document, Magazin Istoric, Historia (redactor in perioada 2002-2004), Dosarele Historia (redactor-sef in perioada 2002-2004), Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava si Valahica, Ziarul de Duminica, insumand peste 250 de articole, publicate in periodice si volume colective, si peste 20 de comunicari la sesiuni de comunicari stiintifice.