Germania si Franta cer UE sa intervina in problema short sellingului

Ziarul Financiar 09.06.2010

Franta si Germania a cerut interventia UE in privinta limitarii speculatiilor financiare, considerand ca o parte din pariurile impotriva titlurilor si datoriilor guvernamentale ar trebui interzise, acestea ducand la o "puternica volatilitate" a pietelor, informeaza Bloomberg.

Intr-o scrisoare de doua pagini, semnata de presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, cei doi au cerut propuneri din partea presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso in vederea opririi tranzactiilor de tip naked short selling a "anumitor" titluri si obligaziuni. Cei doi au cerut ca aceste propuneri sa fie pregatite pana la mijlocul lunii viitoare si nu in octombrie, asa cum a fost programat.

Short Selling-ul (vanzarea in lipsa) este un instrument financiar care permite unui investitor de la bursa sa vanda actiuni fara a le detine la propriu, insa trebuie sa le "imprumute" de la cineva, ca de exemplu, o banca sau casa de brokeraj cu care lucreaza.

"Naked short selling" este o operatiune prin care actiunile sunt vandute fara ca traderul sa pregateasca intai "imprumutul", astfel evolutia la bursa a companiilor care fac obiectul tranzactiilor devenind negativa in mod artificial, fara a exista siguranta unor tranzactii reale.