Contor Group Arad, favorizata de scaderea consumului

Autor: Vlad Anastasiu 09.06.2010

Compania Contor Group Arad (simbol bursier CGC), specializata in productia de contoare de apa si energie termica, se afla in top zece cresteri pe BVB de la inceputul anului, cu o apreciere de aproape 40% fata de ultima cotatie din decembrie.

"Contor Group a intrat pe piata intr-un moment defavorabil al pietei si imediat titlurile au scazut mult fata de pretul din oferta, iar pe tot parcursul lui 2009, actiunile au evoluat relativ stabil. In 2010, actiunile au urcat cu piata, dar in continuare sunt sub pretul din oferta", a explicat Ovidiu Serdean, broker la IFB Finwest.

Contor Group s-a listat la sfarsitul lui 2008, iar in urma listarii a reusit sa stranga circa 3,2 mil. euro, oferta fiind derulata la un pret de 0,38 lei/actiune.

Titlurile companiei se tranzactioneaza in prezent la un pret de 0,093 lei/unitate, dupa ce s-au corectat ieri ca urmare a trecerii datei de inregistrare pentru participarea la o majorare de capital cu actiuni gratuite pe care compania o are in derulare.

In cadrul operatiunii, fiecare investitor care detinea marti actiuni va primi o actiune gratuita la patru actiuni detinute. Ieri, titlurile CGC s-au tranzactionat cu circa 6% peste pretul matematic de referinta calculat de BVB, capitalizarea companiei fiind de circa 5 mil. euro.

Compania a anuntat recent incheierea unui nou contract, in valoare de 2,18 mil. euro cu compania peruana Consorcia Precom Agua din Lima, pentru furnizarea de contoare de apa. "Compania merita atentie, in conditiile in care populatia a inceput sa puna accent din ce in ce mai mult pe economisire si pe reducerea consumului de apa, iar in regiunile in care resursele de apa sunt limitate, contorizarea consumului se impune cu atat mai mult. De remarcat este si faptul ca societatea a investit foarte mult in ultima perioada, in prezent producand toate subansamblele contoarelor, ceea ce ii confera o anumita independenta pe piata", a mai spus Serdean.

Afacerile companiei in primul trimestru s-au ridicat la putin peste 10,6 mil. lei (2,5 mil. euro), in scadere cu circa 10% fata de cifra de afaceri raportata de societate in primele trei luni ale lui 2009.

Profitul companiei s-a ridicat in aceasta perioada la aproximativ 0,8 mil. lei (0,2 mil. euro).

Compania este controlata de omul de afaceri Tudor Caracioni, prin intermediul unei firme inregistrate in Germania.

TITL: Tepes a mai cumparat 0,35% din actiunile Bursei

Andrei Chirileasa

Daniel Tepes, cel mai mare actionar al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a cumparat marti, in prima zi de tranzactionare a actiunilor la Bursa, un pachet de 27.000 de actiuni BVB, reprezentand 0,35% din capitalul operatorului de piata, pentru care a platit peste 700.000 de lei (166.000 de euro).

In urma tranzactiilor, Tepes si-a consolidat pozitia de cel mai puternic actionar al BVB, ajungand la o participatie de aproape 4,9%. Potrivit legislatiei in vigoare, in prezent niciun investitor nu poate detine mai mult de 5% din actiunile cu drept de vot ale unui operator bursier. Pe de alta parte, un investitor poate acumula peste 5% din actiuni, insa in acest caz dreptul de vot i se limiteaza la 5%.

Daniel Tepes este proprietarul firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, pe care a vandut-o in 2007 bancii de investitii americane Morgan Stanley, de la care a rascumparat actiunile in 2009, cand americanii s-au retras de pe piata locala. El este unul dintre cei mai puternici si mai influenti investitori de pe piata de capital, castigand un loc in Consiliul de Administratie al Bursei in urma alegerilor din februarie. De asemenea, majoritatea candidatilor sustinuti de el au castigat de asemenea mandate de administratori.

Tepes este si cel mai mare actionar al Bursei din Sibiu, unde detine prin intermediul HTI circa 8% din actiuni, fiind alaturi de alti membri din conducerea actuala a BVB un sustinator al fuziunii dintre cele doua piete.

Actiunile BVB au debutat marti la tranzactionare pe Bursa, pretul actiunilor in prima zi scazand de la 34 de lei in deschidere la 24,5 lei la inchiderea sedintei. Transferurile de marti au insumat aproape 5% din capitalul Bursei, iar ca valoare s-au apropiat de 10 mil. lei.

Ieri, actiunile BVB au inregistrat o revenire, tranzactionandu-se pe parcursul sedintei la preturi cu circa 5% mai mari fata de cel de inchidere din prima zi. Tranzactiile de ieri au fost insa de circa zece ori mai mici. Capitalizarea BVB se ridica in prezent la circa 47 mil. euro.

TITL: Molnar, IFB: Pe Bursa din Viena, fara 10.000 de euro n-ai ce cauta

Adrian Cojocar

Conducerea firmei de brokeraj IFB Finwest, care a devenit recent membru al Bursei din Viena, spune ca tranzactiile mici sunt taxate de austrieci cu comisioane mai mari comparativ cu cele practicate de Bursa de Valori Bucuresti.

"Am devenit membri ai Bursei din Viena pentru a oferi clientilor un serviciu in plus, pentru ca am avut cereri din partea acestora. Pe Viena, fara minim 10.000 de euro n-ai ce cauta. Daca tranzactionezi cateva actiuni, cum fac unii de la noi, te costa mai mult comisioanele de tranzactionare decat ordinele", a precizat Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest.

Bursa din Viena percepe un comision fix pe tranzactie de minim 1,8 euro, in schimb are comisioane variabile mici, care incurajeaza investitorii sa tranzactioneze valori mai mari.

Conducerea Bursei din Viena a admis la finele lunii trecute cererea firmei de brokeraj IFB Finwest din Arad de a deveni membru al bursei austriece, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul bursei vieneze. IFB Finwest este una dintre cele mai mari case de brokeraj independente de pe Bursa, dupa primele cinci luni ale anului societatea plasandu-se pe locul patru in topul intermediarilor pe actiuni, cu tranzactii ce au cumulat 388,2 mil. lei.

O alta casa de brokeraj autohtona care are calitatea de membru al bursei dn Viena este BT Securities, cel mai mare broker pe segmentul de retail.

"Banuiesc ca investitorii romani vor sa tranzactioneze la Viena pentru ca sunt companii mai interesante acolo decat la noi, cum ar fi Voestalpine, Raiffeisen sau OMV. Daca vrei sa cumperi un pachet mai important de actiuni Erste la Bursa din Bucuresti iti ia si doua saptamani, in timp ce la Viena l-ai luat in doua minute", spune Molnar, care a precizat ca sistemul va fi testat intai de casa de brokeraj si va fi disponibil clientilor in circa o saptamana.

Printre clientii IFB Finwest se numara SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2), aceasta din urma realizand tranzactii si pe actiunile Erste Bank.

Tranzactiile care se realizeaza zilnic cu actiuni Erste Bank la Viena depaseste de cateva ori rulajul BVB pe segmentul actiunilor. Spre exemplu, in a doua parte a sedintei de ieri, tranzactiile cu titluri Erste la Viena cumulau 35 mil. euro, in timp ce la Bucuresti pe toata piata se realizasera la aceeasi ora tranzactii de 2,3 mil. euro.

"Pentru a deveni membri la Bursa din Viena am cheltuit peste 100.000 de euro, incluzand si sumele blocate pentru fondul de garantare. Cine spune ca piata romaneasca este scumpa nu stie ce vorbeste. Eu am sustinut totdeauna coborarea comisioanelor de tranzactionare la Bursa. Costurile pentru a deveni membru sunt mai reduse la BVB fata de Viena. Va imaginati cat ar costa sa devii membru la bursa din Frankfurt sau Londra daca la Viena costa atat", a mai spus Octavian Molnar.

De cealalta parte, Rares Nilas, directorul general al BT Securities, care a intermediat anul trecut tranzactii de circa 15 mil. euro pe Bursa din Viena, spune ca la aceleasi tranzactii, comisioanele percepute pe piata vieneza reprezinta circa 30% din cele taxate la bursa locala.

"Viena are un sistem care descurajeaza tranzactiile de valori foarte mici prin acel comision fix impus pe tranzactie, dar costul variabil este foarte mic, si acesta include tot, cost de decontare, costul cu depozitarul etc.", a precizat Rares Nilas.

Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest

TITL: Investitorii in fonduri mutuale au luat o pauza, refugiindu-se in valute

Activele fondurilor mutuale si-au domolit cresterea in mai, pana la un volum de 4,6 mld. lei (1,1 mld. euro), mai mult cu 1,6% decat in aprilie. Corectiile bursiere si deprecierea leului i-au facut pe investitori sa isi regandeasca plasamentele.

Roxana Pricop

Cele peste 50 de fonduri mutuale au atras 98,6 mil. lei (24 mil. euro) de la investitori in luna mai, de aproape trei ori mai putin decat in aprilie, cand intrarile nete au urcat pana la 245,6 mil. lei (59 mil. euro), potrivit raportului lunar emis de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). In primul trimestru, valoarea sumelor nete atrase de fonduri de la investitori a fost de 795,4 mil. lei (193 mil. euro).

Temperarea avansului a fost resimtita mai puternic de fondurile monetare, care au reusit sa atraga intrari nete de 42,8 mil. lei, mult sub valorile raportate in lunile anterioare, in timp ce din fondurile de actiuni si cele diversificate investitorii au retras cumulat peste 23,7 mil. lei.

"Consider luna mai o exceptie cauzata de conjuctura locala si de numeroasele semne de intrebare din jurul cresterii fiscalitatii, al evolutiei acordului cu FMI, dar si al deciziei BNR privind scaderea dobanzii de referinta. Parte din investitorii de fonduri mutuale, in special cei cu un comportament speculativ, au preferat sa se retraga din fonduri pentru a investi in valute pariind pe inceputul unui trend descendent al leului. De asemenea, alti investitori, in cautare de randamente mai mari, si-au transferat plasamentele spre alte fonduri", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrarea Erste Asset Management, liderul industriei cu active nete de peste 2,1 mld. lei (500 mil. euro).

Luna trecuta, investitorii au retras aproape 280 mil. lei din fonduri monetare, facand subscrieri de 322 mil. lei.

Pe de alta parte, scaderea Bursei a afectat fondurile de actiuni, care abia reusisera sa inregistreze intrari de capital mai consistente la inceputul anului, dupa multe luni de pauza.

"Retragerile din fondurile de actiuni au un caracter normal, tinand cont de evolutia Bursei din ultima perioada si de faptul ca investitorii din aceste tipuri de fonduri sunt mult mai atenti la contextul local si extern. O revenire a Bursei pe un trend ascendent va readuce investitorii in fonduri", a afirmat Dan Popovici, director de investitii la societatea de administrare OTP Asset Management, cu active nete in administrare de 137,6 mil. lei (33 mil. euro).

In mai, principalul indice al Bursei, BET, s-a depreciat cu 15,4%, in timp ce indicele celor cinci societati de investitii financiare a pierdut 33,18%.

Desi Bursa a fost afectata de corectii puternice in ultimele doua luni, fondurile de actiuni raman cele mai performante plasamente in ultimele 12 luni, cu un maxim de 50% atins de BT Index, administrat de societatea BT Asset Management.

Pe locul al doilea si al treilea se situeaza Active Dinamic, administrat de Swiss Capital, cu un randament de 42,1% si Romania Actiuni, gestionat de Raiffeisen Asset Management, cu un plus de 38,3% al unitatii in ultimele 12 luni.

Din categoria plasamente cu risc scazut de risc, cel mai performant fond este BCR Obligatiuni, cu un randament de 12,7%.

La finele lunii mai, un numar de peste 195.000 de investitori detineau plasamente in cele 53 de fonduri mutuale.