Aldea, Intercapital: Rulajul redus de pe Bursa denota o lipsa de incredere

Autor: Vlad Anastasiu 09.06.2010

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe crestere, dupa trei sedinte consecutive de scaderi, cu aprecieri de pana la 4,6%, cel mai mare avans fiind consemnat de indicele BET-FI, care grupeaza cele cinci societati financiare. Indicele BET, al primelor zece cele mai lichide companii din piata, a urcat cu aproape 2%, in timp ce indicele energetic BET-NG a avansat cu doar 1,8%.

Valoarea tranzactiilor a fost insa extrem de mica, de doar 3,1 mil. euro, printre cele mai mici rulaje de la inceputul anului.

Rulajul extrem de redus din piata denota o lipsa de incredere din partea investitorilor cu privire la evolutiile pe termen scurt, si temerile se pare ca vizeaza aproape exclusiv planul intern, declansate de introducerea motiunii de cenzura impotriva Guvernului, a explicat Gabriel Aldea, broker in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.

Avansul puternic pe indicele BET-FI a fost dat in principal de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu peste 6,1% fata de referinta, in top urmand cresterile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia (SIF5), de aproape 5,3% si respectiv 4,8%.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au consemnat, de asemenea, aprecieri, cuprinse intre 1,8% si 2,2% fata de cotatiile de marti.

La doua zile de la lansare, titlurile Bursei (BVB) au inchis cu un avans de peste 5,7%, unul dintre cele mai mari din piata, urcand astfel la pretul de 25,9 lei/unitate.

Partea plina a paharului este ca unele companii au rezistat la niveluri suport, iar piata nu a accentuat scaderea de la inceputul saptamanii. Revenirea pe plus de astazi a Bursei (ieri - n. a.) se datoreaza si evolutiilor pozitive inregistrate de principalele piete europene, a mai precizat Aldea.

Bursele europene inregistrau ieri spre inchidere avansuri medii de 1%, cea mai mare apreciere din piata fiind consemnata de indicele german DAX, care urca cu aproape 1,2%.

Daca pietele externe continua pe plus in perioada urmatoare, pentru piata locala se creeaza premisele unor reveniri, a continuat Aldea.

In sectorul energetic, cea mai mare crestere a fost consemnata de titlurile societatii nationale de transport de energie electrica, Transelectrica (TEL), care au urcat cu peste 4%. In sectorul petrolier, actiunile companiei OMV Petrom (SNP) au inregistrat un avans mai temperat, de doar 1,1% fata de cotatia de marti.

In perioada urmatoare ma astept in continuare la sedinte volatile, cu miscari in ambele sensuri, dar cu rulaje la fel de scazute. Investitorii prefera sa astepte sa afle mai multe informatii despre aceasta motiune, iar in conditiile in care piata se afla intr-o zona suport si problemele politice se vor rezolva si cum, este posibil sa asistam la o recuperare in piata, a adaugat Aldea.

Titlurile Contor Group Arad (CGC) si Cemacon Zalau (CEON) au inregistrat ieri unele dintre cele mai mari aprecieri din piata, de aproape 8% si respectiv 9,5%, in timp ce actiunile Siretul Pascani (SRT) au consemnat cea mai mare crestere, de peste 10,2% fata de referinta.

De urmarit astazi