Dupa Diverta, si TCE Logistica, firma controlata de Octavian Radu, depune armele in fata creditorilor. De ce?

Autor: Mirabela Tiron 09.06.2010

Compania de curierat TCE Logistica, unul din primii cinci curieri, parte a grupului RTC Holding controlat de omul de afaceri Octavian Radu, a cerut intrarea in insolventa in vederea reorganizarii judiciare. Datoriile companiei catre terti se ridica la 8,5 milioane de euro, din care 3,3 mil. euro sunt credite bancare.

Anuntul intrarii in insolventa al companiei de curierat vine la mai putin de doua saptamani de la intrarea in insolventa a retailerului Diverta, care a ales de asemenea sa intre in reorganizare judiciara in vederea achitarii unor datorii de peste 10 mil. euro. Pentru ambele companii, administratorul judiciar va fi Casa de Insolventa Transilvania.

"O parte dintre clientii nostri au intrat in insolventa in ultimele 18 luni, generandu-ne astfel probleme de cash flow. Pe langa aceasta presiune, incepusera sa devina destul de apasatoare problema penalitatilor, care se adauga datoriei cumulate. Aveam nevoie de reesalonarea datoriilor si de eliminarea acestor presiuni", a declarat Sorin Sofian, CEO-ul companiei de curierat. El a mai adaugat ca toate aceste probleme au impus reorganizarea judiciara, care va fi parcursa in urmatorii doi-trei ani, timp in care TCE Logistica va continua sa functioneze normal.

Un an extrem de dificil

Anul trecut, compania TCE Logistica a finalizat cu o cifra de afaceri de 19,5 mil. euro, fata de 17 mil. euro in 2008, insa cu pierderi. Rezultatul operational (EBITDA) a fost de minus 0,35 mil. euro, potrivit reprezentantilor companiei. "2009 a fost un an extrem de dificil pentru toata piata. Strategia noastra de a optimiza businessul a insemnat reducerea personalului si o serie de masuri de reducere a costurilor pe toate planurile", a precizat Sorin Sofian. El a mai sustinut ca rezultatele obtinute in urma aplicarii acestor masuri au fost "importante", in sensul ca s-a reusit stabilizarea companiei in ultimele luni ale anului trecut. "Continuam insa sa resimtim puternic efectele crizei din cauza datoriilor acumulate pe parcursul anului trecut."

Intrarea in reorganizare judiciara este o consecinta directa a crizei economice din Romania, situatie care a afectat puternic compania in 2009. TCE Logistica a trecut anul trecut printr-un proces de restructurare, dupa ce a achizitionat brandul Curiero si a realizat un schimb de actiuni cu firma de curierat intern Curiero (care se afla la un pas de faliment). In urma acestui proces, au fost disponibilizati 650 de oameni. Altfel spus, TCE Logistica a ajuns la 1.150 de angajati fata de 1.800 de oameni in 2008, salariul unui curier din Capitala variind intre 1.000 si 1.300 de lei. Mai mult, seful TCE Logistica a renuntat anul trecut la 400 din cele 800 de masini. O parte din masini au fost returnate firmelor de leasing cu care lucreaza compania. Pe leasing operational, compania de curierat colaboreaza cu Arval si First Fleet Management, iar pe leasing financiar cu BRD Leasing, Tiriac Leasing, Alfa Leasing.

O piata in zodia falimentelor

Tot ca o masura pentru reducerea costurilor, firma de curierat, care activeaza pe piata domestica, a subcontractat activitatea din 12 judete din tara, 2009 fiind primul an in care s-a luat o astfel de masura. Oficialii companiei au declarat ca la momentul actual, activitatea TCE, din punct de vedere operational, a intrat pe rezultate financiare pozitive, pe un cash-flow pozitiv, insa din cauza datoriei acumulate de-a lungul anului trecut si a falimentelor unor clienti importanti, dar si a scaderii volumelor transportate s-au obtinut rezultate financiare slabe anul trecut.

Pe piata de curierat, estimata la 200 de milioane de euro, mai activeaza companiile Fan Courier, TNT, UPS Romania si altele.

Afacerea TCE Logistica: