Justitia facuta ca la promotie: ceri insolventa unei firme acum, incepi sa te judeci la anul

Autor: Cristi Moga 09.06.2010

Ce rost are sa mai ceri insolventa unei companii, atat timp cat la Tribunalul Bucuresti primul termen de judecata acordat este la sapte-opt luni distanta de la deschiderea dosarului, adica in ianuarie-februarie 2011.

"Raspunsul pentru termenele lungi este legat de protestul magistratilor. Sunt foarte multe cauze in instante, suntem intr-o situatie de criza, iar termenele mari sunt date pentru a se avea timp pentru analizarea dosarelor. In plus, nici creditorii nu par dispusi sa duca prea repede la capat procedurile de insolventa", spune Sorina Cretu, partener in cadrul departamentului de litigii al firmei de avocatura NNDKP, care a organizat ieri o sesiune de noua seminarii pe diverse teme juridice.

In urma cu doi ani termenele erau mult mai stranse, de circa o luna, a mai spus avocatul. Mult mai rapid sunt judecate solicitarile de insolventa venite din partea firmelor cu probleme (debitorilor insolventi), respectiv in cinci zile de la introducerea dosarului. Dar care este miza pentru care firmele aflate in insolventa ar cere de buna voie deschiderea procedurii?

"Miza este cine controleaza procedura de insolventa", spune Valentin Voinescu, asociat senior al NNDKP, care apreciaza ca in cazurile de insolventa creditorii nu-si pot permite luxul de a fi reactivi deoarece intrarea in procedura de insolventa la cererea debitoarei ofera dreptul de selectare a administratorului judiciar, fapt ce poate constitui un avantaj important in perioada de reorganizare.

"In practica, daca un debitor cere intrarea in procedura de insolventa, tribunalul va analiza daca sunt si alte cereri anterioare din partea creditorilor si se pune problema conexarii celor doua dosare pentru protejarea intereselor creditorilor", explica Marius Ezer, asociat al NNDKP.

Ce spun reprezentantii Tribunalului Bucuresti cu privire la incarcarea instantei?

"Acest lucru se intampla in primul rand din cauza numarului urias de dosare. In plus, Consiliul Superior al Magistraturii implementeaza un proiect de normare a muncii judecatorilor prin care se stabileste un punctaj maxim al incarcaturii judecatorilor pe fiecare sedinta, care se atinge foarte usor, tinand cont de complexitatea dosarelor", explica judecatorul Laura Andrei, vicepresedinte al Tribunalului Bucuresti si purtator de cuvant al institutiei.

Ea spune ca in cadrul tribunalului au fost deschise anul trecut peste 100.000 de dosare, iar in primul trimestru al acestui an numarul dosarelor intrate a fost de trei ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, numarul judecatorilor este redus.

"Am cerut cresterea numarului de judecatori, dar este greu de crezut ca acest lucru este posibil in actualele conditii, iar capacitatea sistemului de a produce judecatori este de asemenea limitata. Pe schema, in cadrul Tribunalului sunt 186 de judecatori, dar in instanta sunt doar aproximativ 130, restul fiind delegati catre Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul de Justitie sau alte institutii", a mai spus reprezentantul Tribunalului Bucuresti.

La nivel national, in primele patru luni ale anului un numar de 5.725 de firme cu peste 100.000 de angajati si afaceri de 4 miliarde de euro au intrat in insolventa, potrivit datelor ONRC, citate de Mediafax.