Iuga, PwC: Tranzactii imobiliare vor fi foarte putine si mici in 2010

Autor: Claudia Medrega 09.06.2010

Piata de consultanta ar putea sa stagneze in acest an sau chiar sa scada in conditiile mentinerii unui climat economic dificil, plin de incertitudini, apreciaza Vasile Iuga, country managing partner al PwC.



"Totusi, anumite segmente vor fi mai dinamice. Ma refer in primul rand la serviciile de consultanta pentru reorganizarea afacerii si insolventa care vor fi din ce in ce mai solicitate in aceasta perioada economica dificila", a explicat Iuga pentru ZF.

El anticipeaza o intensificare a activitatii de fuziuni si achizitii, pe fondul reluarii apetitului investitorilor pentru companiile cu perspective de dezvoltare pe termen mediu si lung si al nevoii antreprenorilor romani de a-si finanta extinderea sau de a-si valorifica investitia.

Pe de alta parte, el se asteapta la inca un an dificil pentru sectorul imobiliar, cu foarte putine tranzactii si de mica anvergura, ceea ce va afecta si serviciile de consultanta din acest sector.

Iuga vede posibila o intarire a cooperarii dintre firmele de insolventa si bancile detinatoare de portofolii de creante neperformante pentru cautarea unor solutii optime de valorificare a acestor creante.

In privinta serviciilor de audit, PwC se asteapta ca actionarii si finantatorii sau creditorii sa solicite analize mai detaliate a situatiilor financiare si ale activelor pentru a distinge companiile sanatoase de cele care prezinta un grad mai ridicat de risc.

De asemenea, Iuga crede ca s-ar putea sa vedem o cerere sporita pentru servicii de consultanta in materie de prevenire si identificare a fraudelor, pe masura ce nivelul infractionalitatii economice careia ii cad victima companiile va creste in acest climat economic dificil.

"Asistam la sporirea disputelor intre actionari, ceea ce creeaza noi oportunitati de afaceri pentru firmele de consultanta pe partea de investigatie economica si litigii."

In cautarea unor solutii de optimizare fiscala pentru conservarea lichiditatii, tot mai multe companii vor apela la servicii de consultanta fiscala, considera Iuga. "Segmentul de consultanta pe litigii fiscale ne asteptam sa cunoasca o crestere, inclusiv datorita necesitatii companiilor de a-si recupera TVA la timp". Totodata, ar putea sa apara oportunitati de consultanta interesante pe segmentul parteneriatelor public-private, cu conditia adoptarii unei legislatii corespunzatoare.

Presedintele PwC Romania mai spune ca nu trebuie sa uitam potentialul de asistenta pentru accesarea fondurilor europene, in conditiile in care Romania are la dispozitie fonduri de 30 de miliarde de euro postaderare pana in 2013.

Cum a fost in 2009

Declansarea crizei economice a impus reevaluarea planurilor si strategiilor de afaceri ale companiilor din toate sectoarele de activitate. Acest lucru s-a resimtit si la nivelul companiilor de consultanta.

"Spre exemplu, in cazul PwC Romania am regandit perspectivele noastre de crestere pe termen mediu, luand in calcul o scadere sau o stagnare a pietei consultantei si, prin urmare, un ritm mai lent de extindere a activitatii noastre si de marire a echipei, fara insa sa periclitam dezvoltarea noastra pe termen lung atunci cand economia isi va relua cresterea", a explicat Iuga.

Desi piata consultantei per ansamblu a fost in scadere in 2009, au fost si segmente ale serviciilor de consultanta care au crescut, favorizate paradoxal de mediul economic mai dificil. "Astfel, s-au inregistrat cresteri in zona consultantei pentru reorganizarea afacerilor si insolventa. De asemenea, a crescut activitatea de consultanta pentru clienti aflati in dispute fiscale cu autoritatile."

Bugetele de consultanta ale companiilor s-au redus in aceasta perioada de recesiune, accentul fiind pus in principal pe reducerea costurilor. Totodata, s-a manifestat o presiune puternica din partea clientilor in sensul diminuarii onorariilor pentru toate tipurile de servicii.