Amonil Slobozia, somată din nou de creditori

Autor: Andrei Chirileasa 10.06.2010

Producătorul de îngrăşăminte chimice Amonil Slobozia (AMO) a fost somată de către firma Chemgas Holding Corporation SRL, cu acţionari înregistraţi în Insulele Belize, la plata sumei de 2,15 mil. lei (circa 510.000 de euro) pe care Chemgas o are de recuperat dintr-o datorie mai veche, potrivit unui raport transmis BVB.

În cazul în care Amonil nu şi-ar fi plătit datoria în termen de o zi de la primirea somaţiei (4.06.2010), Chemgas urma să treacă la executarea silită a unor imobile deţinute de Amonil în comuna Modelu din Călăraşi. Conducerea Amonil nu precizează în raport dacă a plătit sau nu suma respectivă.

Chemgas Holding a preluat anul trecut o creanţă de 58,7 mil. lei (13,8 mil. euro) asupra Amonil de la acţionarul său majoritar, firma Riverside Development Limited, înregistrată în Insulele Belize. Riverside cumpărase la randul ei creanţa de la Distrigaz Sud, care avea de încasat contravaloarea gazelor naturale livrate către Amonil. În octombrie 2009, Chemgas a trecut la executarea silită a Amonil, după mai multe somaţii la care conducerea producătorului de îngrăşăminte nu a reacţionat, iar în urma licitaţiei o parte dintre instalaţiile de producţie ale companiei au ajuns în posesia Chemgas, care a fost singurul ofertant, pentru 57,1 mil. lei. Ulterior, Chemgas a închiriat activele tot către Amonil.

Amonil este controlată de două firme off-shore înregistrate tot în Insulele Belize, care nu au dorit să-şi facă publici acţionarii în ciuda solicitărilor CNVM. Combinatul din Slobozia este alimentat în prezent cu gaze naturale de către grupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae, către care livrează întreaga producţie. Niculae deţine mai multe fabrici de îngrăşăminte în ţară, care au fost construite pe activele unor foste combinate chimice care au dat faliment.

Amonil a realizat în primul trimestru afaceri de 49,1 mil. lei, în scădere cu 21% faţă de T1 2009, şi un profit de 0,93 mil. lei, faţă de 6,2 mil. lei în urmă cu un an. Compania are o capitalizare de 20 mil. lei (4,7 mil. euro).