Exclusiv online: Unde puteţi afla informaţii despre companiile care au câştigat fonduri europene

Autor: Adriana Rosoga 10.06.2010

Autorităţile care gestionează fondurile europene structurale şi pentru agricultură publică lunar pe site-urile proprii situaţia firmelor care au câştigat proiecte, precum şi gradul de absorbţie.

Astfel, Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) care coordonează asistenţa nerambursabilă de la UE în cuantum de circa 19 mld. de euro, bani destinaţi IMM-urilor, întreprinderilor mari, universităţilor, autorităţilor publice, actualizează lunar pe site-ul propriu fonduri-ue.ro lista cu firmele care au semnat contracte de finanţare, numele proiectelor, valoare solicitată de la UE, precum şi valoarea totală a proiectelor.

Conform celor mai recente date disponibile publicate la sfârşitul lunii mai, rata de absorbţie a fondurilor structurale a depăşit 9%. În primele cinci luni au fost semnate 440 contracte, cu o valoare eligibilă de 1,73 miliarde euro pentru toate cele şapte programe operaţionale.

De asemenea, fiecare autoritate de management care gestionează un astfel de program are publicată pe site situaţia cu proiectele aprobate.

În cazul fondurilor pentru agricultură, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) are pe site-ul apdrp.ro rapoartele de selecţie ale firmelor care au câştigat proiecte europene.

Pe aceste site-uri mai sunt publicate şi anunţurile privind lansările de proiecte, ghidurile solicitantului sau modificările legislative în domeniu.