Moody's: Marile bănci din UE pot rezista expunerilor din Grecia, Portugalia, Spania şi Irlanda

Ziarul Financiar 11.06.2010

Marile bănci din Uniunea Europeană pot face faţă expunerilor la datoriile suverane şi publice, precum şi la împrumuturile din sectorul privat din Grecia, Portugalia, Portugalia, Spania şi Irlanda, având în vedere nivelul actual al capitalului deţinut, potrivit unui raport realizat de Moody's şi citat de Mediafax.

În aceste condiţii, Moody's nu anticipează modificări ale ratingurilor celor mai mari instituţii financiare din UE, ca urmare a acestor expuneri, a anunţat agenţia de evaluare financiară, care a realizat un test de stres la nivelul băncilor, prin intermediul unui sondaj.

"Sondajul ne-a permis să analizăm expunerile băncilor şi să prognozăm pierderile în baza acestora. Concluzia este că aceste bănci vor avea capacitatea să absoarbă pierderile care pot rezulta în urma expunerilor, fără să aibă nevoie de majorări de capital, chiar şi în cele mai dificile condiţii", a declarat Jean-Francois Tremblay, unul dintre autorii raportului.

Instabilitatea din ultima perioadă a pieţei financiare din UE scoate în evidenţă temerile investitorilor şi lipsa de claritate privind expunerile transfrontaliere ale băncilor.

Sondajul a inclus 30 de bănci din zece ţări europene.