Astra Vagoane Călători şi Atelierele CFR Griviţa ar putea cere insolvenţa CFR Călători

Ziarul Financiar 11.06.2010

Astra Vagoane Călători, deţinută de omul de afaceri Valer Blidar, şi Atelierele CFR Griviţa au somat CFR Călători să achite datoriile, care însumează 80,74 milioane de lei, în caz contrar cele două companii urmând să ceară insolvenţa operatorului de transport feroviar deţinut de stat, informeaza Mediafax Business.

Din totalul sumei, 31,61 milioane de lei reprezintă obligaţiile operatorului către Astra Vagoane, la care se adaugă şi majorările suplimentare ale contractelor, în valoare de un milion de lei, iar obligaţiile faţă de Atelierele CFR Griviţa sunt de 49,13 milioane de lei.

Prin notificări, datate 9 iunie, ambele companii solicită achitarea datoriilor în termen de zece zile calendaristice.

Din valoarea totală a datoriilor către Astra Vagoane, 30,46 milioane de lei reprezintă suma datorată de CFR Călători, restul obligaţiilor fiind ale unor sucursale ale companiei de stat, respectiv Revizia de vagoane Griviţa, Revizia de vagoane Craiova, Regionalele CFR Călători Iaşi şi Timişoara, RTFC Bucureşti Depoul Călători şi CFR Gevaro, firma responsabilă cu exploatarea vagoanelor de dormit, cuşetă, restaurant şi bar.

"Constatând faptul că pentru toate debitele de mai sus, pe care societatea dumneavoastră le datorează societăţii noastre, au trecut mai mult de 30 de zile (cu excepţia celei care face obiectul contractului în cuantum de 26.299 lei) de la data la care creanţa noastră a devenit certă, lichidă şi exigibilă, constatăm că sunt întrunite cerinţele articolului 3 din Legea 85/2006 în sensul că societatea dumneavoastră se află în stare de insolvenţă", se arată în notificarea Astra Vagoane.

În încheierea notificărilor, companiile solicită CFR Călători să comunice şi alte metode de stingere a datoriei şi evitare a insolvenţei.

Contactat de Mediafax, directorul general al CFR Călători, Liviu Pescăraşu, a declarat că va solicita reprezentanţilor Astra Vagoane Călători o întâlnire pentru a stabili un grafic de eşalonare a datoriilor şi că operatorul feroviar va plăti în luna iunie suma de 10 milioane de lei. Mai multe detalii despre cererea de intrare în insolvenţă a CFR Călători citiţi pe www.mediafax.biz.