Brokerii ar prefera ca Bursa să bată pasul pe loc decât să mai cadă

Autor: Vlad Anastasiu 13.06.2010

Brokerii apreciază că oscilaţiile mici şi lichiditatea scăzută care au marcat evoluţia Bursei de la Bucureşti în ultima săptămână, determinate în special de reconsiderarea poziţiilor investitorilor, vor continua cel mai probabil pe toată perioada verii, în timp ce pieţele externe sunt aşteptate să evolueze uşor crescător în această perioadă. "Dacă este să alegi dintre două rele, între o perioadă de corecţii de amploare şi o evoluţie laterală (cu oscilaţii mici în jurul unui punct fix - n.red.), reducerea volatilităţii în piaţă ar fi de preferat. De altfel, cred că pe perioada verii bursa va evolua pe un trend lateral, uşor crescător, însă pe volume reduse, ceea ce nu este tocmai de preferat pentru brokeri", a apreciat Mihai Chişu, broker în cadrul societăţii de intermediere IFB Finwest.

Indicii locali au înregistrat săptămâna trecută o reducere a volatilităţii, în şedinţa de vineri cea mai mare variaţie fiind înregistrată de indicele BET, care a pierdut 0,8% faţă de nivelul de referinţă.

Indicele BET-FI, care reuneşte cele cinci societăţi financiare de investiţii, a reuşit să închidă în urcare, cu un avans de 0,5%, situându-se însă tot sub pragul de 20.000 de puncte.

Cea mai mare variaţie la această categorie a fost consemnată de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 1,7% peste nivelul de referinţă.

Valoarea tranzacţiilor de vineri s-a ridicat la puţin peste 4,2 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare de aproximativ 18,3 milioane de titluri, cel mai mare rulaj din piaţă fiind consemnat de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 4 mil. lei. Acţiunile societăţii financiare au închis vineri în staţionare, la preţul de 1,11 lei/unitate.

"Chiar dacă pe bursele externe se simte o oarecare rezonanţă optimistă, în special pe piaţa americană pe fondul raportărilor financiare trimestriale bune, piaţa locală nu are putere să înregistreze o evoluţie asemănătoare cu externul. În plus, optimismul extern este redus de temerile investitorilor cu privire la evenimentele interne, care ar putea degenera într-o criză politică, ce din nou nu este pe placul investitorilor", a explicat Chişu.

În sectorul bancar doar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au închis şedinţa de vineri în scădere, cu o corecţie de peste 2,7% faţă de cotaţia de joi, în timp ce titlurile BRD au înschis în staţionare, la preţul de 11,2 lei/unitate. La categoria internaţional, acţiunile băncii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu peste 2,2% faţă de referinţă.

Acţiunile Bursei (BVB) au continuat să scadă în şedinţa de vineri, cu o corecţie de peste 5,6%, însă faţă de momentul listării, titlurile păstrează în continuare un avans de peste 3%.

"Se creează un echilibru între sentimentul optimist de pe extern şi temerile investitorilor referitoare la climatul intern. Investitorii aşteaptă astfel să vadă ce evenimente noi apar în piaţă şi care dintre acestea au un impact decisiv asupra pieţelor", a încheiat Chişu.

Pe extern, principalele burse europene au evoluat vineri pe plus, cel mai mare avans fiind consemnat de indicele francez CAC 40, care a urcat cu peste 1,1% faţă de referinţă. Indicele german DAX a înschis în scădere însă, cu o corecţie de 0,1% faţă de referinţă. Piaţa americană, redată de indicele Dow Jones, a închis în urcare vineri, cu o apreciere de 0,4%.

De urmărit astăzi