Statul să se debirocratizeze şi apoi businessul va putea munci pentru relansarea economiei. Cum comentati?

Ziarul Financiar 13.06.2010

Chiar şi după ce Guvernul va putea să taie din salariile bugetarilor cu 25% şi din pensii cu 15% odată cu adoptarea planului de de austeritate, oamenii de afaceri spun că statul mai are mult până să se pună la punct, cea mai importantă problemă fiind birocraţia excesivă. Abia după aceea va putea business-ului să pună umărul la creşterea economică, spun mai mulţi antreprenori consultaţi de ZF.



"Este mai trist că reducerile de salarii nu vor fi suficiente. Poţi să tai cât vrei cheltuielile din mediul public, dar dacă nu ajuţi mediul privat, nu se rezolvă nimic. Revenirea economiei trebuie să vină din mediul de afaceri privat, şi n-am văzut până acum nicio măsură din partea guvernului pentru a-l ajuta", susţine Marius Cristescu, unul dintre cei mai puternici industriaşi locali. Fraţii Marius şi Emil Cristescu deţin controlul grupului de firme Bega, care desfăşoară activităţi în diverse sectoare, de la industria de maşini şi echipamente la materiale de construcţii, imobiliare şi turism.

Grupul Bega a înregistrat anul trecut o scădere cu circa 30% a afacerilor, la circa 140 mil. euro, iar în acest an Marius Cristescu estimează că afacerile vor continua să-i scadă cu încă 10%.

"Una dintre măsurile de sprijinire a sectorului privat ar fi ca avizele de orice fel, de la autorizaţii de construcţii şi până la cele de mediu, pentru obiective investiţionale importante şi cu caracter strategic să fie eliberate într-un timp mult mai scurt. De exemplu, pentru investiţii de peste un milion de euro avizele de construcţii să fie eliberate după o lună, nu după un an, pentru că în 12 luni de zile poţi să te şi răzgândeşti să mai faci investiţia respectivă. Să vedeţi atunci ce bine ar merge economia. Nu se poate să aştepţi un răspuns 30 de zile pentru o hârtie", spune Cristescu.

20 de saci de hârtie pentru un aviz

Birocraţia ucigătoare este principala problemă pentru oricine vrea să înceapă un nou business în România, însă Guvernul nu a anunţat încă nicio măsură care să uşureze munca celor care vor să investească. "Am 20 de saci de hârtii. Mie nu-mi mai trebuie să deschid nicio hală de producţie. Nu mai vreau să construiesc nici măcar o cuşcă de câine în România. Într-o jumătate de an nu reuşeşti să obţii toate aprobările şi avizele de la autorităţi", spune Cătălin Ungureanu, proprietarul Inox Style, care produce decoraţiuni din inox şi care a investit peste 600.000 de euro pentru un spaţiu de producţie cu o suprafaţă de 1.100 de metri pătraţi.

Compania a activat până la începutul lui iunie într-un spaţiu închiriat din Bucureşti, iar Ungureanu s-a hotărât să investească într-o hală de producţie în 2008, când a început şi demersurile pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor. "A durat în jur de un an până să obţin aceste hârtii şi am cheltuit câteva mii de euro pentru ele. Cel mai mult a durat să aducem curent, am depus dosare peste dosare şi costurile care s-au ridicat la câteva sute de mii de euro le-am suportat noi. Drumul este foarte lung. Abia acum reuşim să mutăm utilajele în noul sediu", explică proprietarul Inox Style. Compania sa are zece angajaţi şi a avut anul trecut afaceri de circa 190.000 de euro, în scădere cu 20-30% faţă de anul anterior.

Nu e suficient să tai salariile

Marius Ghenea, preşedintele şi acţionarul unic al FIT Distribution, care controlează magazinele online PCfun.ro, PCGarage.ro, ShopIT.ro şi Electrofun.ro, susţine că "mingea" pentru relansarea economiei nu este în terenul mediului privat deoarece statul este cel care trebuie să ia aceste măsuri. "În prezent, măsurile ce vor fi luate de Guvern nu vor avea un impact stimulativ asupra exporturilor şi nici al consumului, ceea ce va afecta afacerile mediului privat", susţine Ghenea. "Noi nu putem face altceva decât să micşorăm efectele negative pe care companiile le vor resimţi", a mai spus el. Preşedintele FIT Distribution a mai spus că mediul privat ar trebui să încurajeze consumul, iar un prim pas este reluarea creditării de către sistemul financiar.

"În anii 2010 şi 2011 organizaţiile guvernamentale au mult mai mult potenţial de investiţii în proiecte - IT, infrastructură, dezvoltare profesională, creşterea capacităţii administrative - decât zona privată datorită existenţei fondurilor structurale europene. Credem că sectorul guvernamental trebuie să fie vectorul care să genereze proiectele necesare creşterii economice", susţine Mihai Popescu, directorul general al SDC, furnizor local de soft şi servicii, companie controlată de distribuitorul IT&C Omnilogic. El a argumentat că în domeniul IT se estimează că firmele vor creşte personalul cu 7 - 10% în acest an, pe baza anunţurilor făcute în primele 4 luni ale anului. "Pentru o creştere mai agresivă a angajărilor firmele au nevoie de un cadru economic orientat către punerea în funcţiune a proiectelor absolut necesare sistemului guvernamental.

Printre măsurile pe care statul trebuie să le ia pentru asta se numără impunerea unei legislaţii care să penalizeze companiile din piaţă specializate în blocarea de proiecte prin intermediul contestaţiilor şi orientarea către proiecte multianuale, desfăşurate pe bugetul mai multor ani.

Aceasta ar reduce presiunea încadrării într-un ciclu bugetar, de multe ori imposibil din cauza anvergurii proiectelor care implică mai mulţi beneficiari.

De asemenea, susţine Popescu, este nevoie de deschiderea mult mai mare a instituţiilor statului către outsourcing, către externalizarea de activităţi care nu sunt scopul principal al instituţiilor. Aceasta poate duce la realizarea de proiecte cu costuri iniţiale mici sau inexistente, plătite în ani sau zeci de ani, pe măsură ce cetăţenii şi statul însuşi beneficiază de rezultatele acestora.

Extinderea businessului companiilor româneşti poate veni doar din creşterea investiţiilor locale (în afara controlului furnizorilor) şi extinderea pe plan extern. Este un moment bun pentru companiile româneşti cu adevărat competitive să încerce să îşi vândă produsele proprii şi serviciile în afara României, a mai spus directorul SDC.

Din chinuri ia naştere un PFA

Ca să devii o persoană fizică autorizată, astfel încât să dezvolţi o afacere pe cont propriu, trebuie să depui la primăria de care aparţii următoarele acte:

Un munte de acte pentru o construcţie nouă