Blaga: Ştiam din 2009 de situaţia dificilă. Acum e posibil să avem nevoie de un nou împrumut de la FMI

Autor: Iulian Anghel 13.06.2010

Ministrul administraţiei şi internelor Vasile Blaga, secretar general al PDL, afirmă că ştia încă de la începutul lui 2009 că România se află într-o situaţie dificilă şi că regretă că măsurile de austeritate ce vor fi introduse prin tăierea salariilor şi a pensiilor nu au fost luate de anul trecut.



Blaga afirmă că România ar putea avea nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce ar putea presupune şi un nou împrumut. Declaraţiile au fost făcute duminică la emisiunea "După 20 de ani" de la PROTV.

În ultima vreme miniştrii Cabinetului s-au întrecut în a-şi face mea culpa. La finele lui mai, la o emisiune la Realitatea TV ministrul transporturilor Radu Berceanu afirma că în 2009 guvernanţii au minţit ascunzând situaţia dificilă a economiei pentru a nu-şi periclita şansele electorale.

"Practic, minciuna la care vă referiţi a fost o minciună prin omisiune. Adică n-a existat un partid atât de sinucigaş - cum nici în alte ţări nu cred că sunt asemenea partide sinucigaşe - care în campania electorală sau oricând, dacă pot să n-o facă, doar aşa, pentru dorinţa de a arăta că sunt «sinucigaşe», să iasă şi să spună că este extraordinar de rău şi că ne ducem spre prăpastie", a admis Berceanu. Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu pronunţa în urmă cu două săptămâni, în faţa Parlamentului, la prezentarea pachetului de austeritate, acelaşi cuvânt: "minciună". "Era foarte uşor să minţim în continuare. Din poziţia de ministru al finanţelor vă spun că am fi putut să mai minţim încă şase luni. Nu cred că lucrurile vor evolua în bine. Şi decât să mai minţim şase luni le spunem românilor adevărul: lumea nu merge bine, Europa merge prost şi România s-ar putea să nu meargă bine."

Ieri, Blaga a întărit că se ştia de situaţia dificilă a României şi că se putea ca măsurile de austeritate să fie luate mai devreme: "Puteam să le luăm, dar nu le-am considerat necesare atunci". Blaga a afirmat că este convins că şi premierului Emil Boc îi pare rău, dar nu a admis că a lua măsuri de austeritate în an electoral ar fi putut însemna pierderea de către preşedintele Traian Băsescu a alegerilor. În aceeaşi vreme, Blaga a afirmat, întrebat fiind dacă este nevoie de un nou acord cu FMI, că, în opinia sa, este nevoie întrucât banii de la FMI sunt ieftini. Declaraţiile ministrului - unul dintre puternicii oameni ai partidului de guvernământ - nu sunt total surprinzătoate, ci, eventual, pot ridica semne de întrebare întrucât el afirmă că Executivul nu a discutat această ipoteză, însă este posibil ca ea să fie examinată la Finanţe şi la BNR.

În urmă cu câteva luni, în timpul vizitei la Bucureşti a şefului FMI Dominique Strauss-Khan, preşedintele Traian Băsescu afirma: "Din punctul nostru de vedere, dorim o cooperare pe termen lung cu FMI. Când vom încheia acest acord, cel mai probabil vă vom solicita un acord stand-by de asistenţă sau o linie de credit flexibilă. Vom vedea împreună ce soluţie trebuie adoptată în ce priveşte România, pentru că este clar că, atât timp cât suntem într-un acord cu dumneavoastră, România este mai credibilă."

Acelaşi Traian Băsescu declarase însă în martie: "Să ne imaginăm că Guvernul nu ar reuşi să impună nişte cheltuieli rezonabile de funcţionare a statului (...) Efectul ar fi că la sfârşitul anului 2010 ar trebui să facem un nou împrumut ca să putem să plătim toate facilităţile de care au beneficiat categorii în mod nejustificat (...)" Măsurile de austeritate au fost decise de Guvern, chiar dacă târziu, cum admite Blaga. Acesta susţine că ele îşi vor arăta roadele şi nu va fi nevoie de majorarea taxelor, însă nici aici demnitarul nu a putut oferi decât ipoteze. "Personal, cred că România are nevoie de un nou acord cu FMI. Un nou acord cu FMI presupune şi un nou împrumut."

Ar trebui guvernul să plece dacă situaţia va dovedi că nu se poate merge înainte fără majorarea taxelor? "Sunt convins că da", a susţinut Blaga.