De ce sunt goale apartamentele din Bucureşti? O explicaţie: Familiile care au plătit avans nu mai au bani să le cumpere

Ziarul Financiar 14.06.2010

Paul şi Maria ar putea fi consideraţi unul dintre cuplurile exponente ale a ceea ce s-ar putea numi clasa de mijloc din România. Aproximativ 30 de ani, slujbe bine plătite, aspiraţii spre un stil de viaţă occidental, sau ceea ce e recunoscut la noi ca atare prin concedii în străinătate, electrocasnice, o maşină sau două şi neapărat un apartament nou.

Zis şi făcut. Cuplul a început să prospecteze piaţa rezidenţială din Capitală într-o perioadă în care se lansau ansambluri rezidenţiale aproape în fiecare săptămână iar evoluţia preţurilor părea să fie într-o unică direcţie: în sus. Cei doi aveau şi un apartament cu două camere construit în perioada de dinainte de 1989 pe care intenţionau să îl vândă ca să completeze suma necesară achiziţiei unui apartament nou.

S-au decis pentru un apartament cu trei camere în proiectul New Town Residence, Cuplul în cauză a plătit deci ca avans 43.000 de euro pentru apartamentul al cărui preţ final era de 171.000 de euro. Era 2008. "Între timp a venit criza", rezumă Maria pe scurt situaţia, dând de înţeles că nici nu sunt multe de spus. Familia în cauză a rămas cu avansul plătit şi încearcă de luni bune să cesioneze antecontractul, chiar şi în pierdere.

Citiţi mai multe despre problemele prin care trece piaţa rezidenţialâ din Bucureşti pe www.businessmagazin.ro.