Cine a plecat anul acesta şi care sunt noile nume în IT&C

Autor: Magraon Andreea 14.06.2010

Primele şase luni ale anului au fost dinamice în ceea ce priveşte schimbările de management din industria locală de IT&C. Una dintre primele schimbări importante de management din acest an a fost preluarea conducerii eMag - cel mai mare retailer IT&C de pe piaţa locală - de către Iulian Stanciu, cofondatorul companiei Asesoft Distribution. Stanciu l-a înlocuit pe Bogdan Vlad, unul dintre fondatorii eMag. Numirea a fost făcută după ce Asesoft Distribution, cu afaceri de aproape 100 de milioane de euro, a preluat anul trecut 51% din acţiunile eMAG.

De asemenea, Scop Com puters, cel mai mare distribuitor de produse IT&C, l-a numit pe Paul Micheş, care a lucrat anterior în birourile internaţionale ale Microsoft, în funcţia de director executiv în locul lui Horia Chiţu. Acesta din urmă a preluat conducerea diviziei grupului SCOP specializată în soluţii de procesare şi management al documentelor.

Tot în luna ianuarie, country managerul Ericsson în România Maurizio de Dominicis şi-a încheiat mandatul, devenind responsabil de afacerile companiei din Bulgaria şi nordul Balcanilor. În locul său a fost numit Michele Gressani.

UPC, numărul doi pe piaţa locală de cablu TV, l-a recrutat pe Dragoş Militaru - market operations director la divizia Coca-Cola pentru Europa de Sud-Est, pe poziţia de director de marketing, rămasă liberă după demisia Ralucăi Milin din septembrie 2009.

În domeniul telecom, Orange, cel mai mare operator de telefonie mobilă de pe piaţa locală, are de la 1 mai un nou director financiar, în persoana lui Ludovic Pech (40 de ani), care a ocupat anterior funcţia de vicepreşedinte al France Telecom, grupul care este proprietarul companiei. Absolvent al unei şcoli superioare de comerţ şi al unui MBA la ESCP Europe, Pech lucrează din 1994 în cadrul grupului France Telecom.

De asemenea, directorul de IT al Romtelecom, numărul unu pe piaţa de telefonie fixă, Fotis Karonis (51 de ani), ocupă de la începutul lunii funcţia de vicepreşedinte pentru IT al "Everything Everywhere", gigantul telecom născut din fuziunea operaţiunilor din Marea Britanie ale France Telecom şi Deutsche Telekom. Înainte de a veni la Romtelecom, Karonis a lucrat la Aeroportul Internaţional din Atena, ca director al unităţii de afaceri de IT&C.

În altă ordine de idei, Călin Rangu, directorul executiv al IIRUC, furnizor de servicii IT deţinut de grupul austriac Raiffeisen Informatik, a plecat în aprilie din companie pentru a-şi lansa propriul business în domeniul IT. Locul lui Rangu a fost ocupat de Adrian Gheorghe, CFO-ul companiei.

Din nevoia de "a face ceva nou" a plecat şi Dan Bulucea din funcţia de director de marketing şi business al Microsoft România după 12 ani de activitate în cadrul companiei.

Mihai Guran, country manager al Dell România şi Bulgaria, unul dintre cei mai importanţi producători de PC-uri din lume, a plecat în luna mai la Hewlett Packard (HP), cea mai mare companie de IT de pe piaţa locală. El răspunde în cadrul HP de divizia de soluţii pentru companii.

Una dintre ultimele schimbări de conducere anunţate în prima jumătate a anului a fost plecarea Oanei Bornaz (40 de ani) din funcţia de director executiv al Gecad Technologies (Axigen), producător de soft deţinut de omul de afaceri Radu Georgescu. Ea a plecat de la Gecad pentru a-şi înfiinţa propria companie. Locul lăsat liber de Bornaz a fost ocupat de Gabriela Mechea, manager al Gecad Net, companie din grup specializată în oferirea de servicii şi soluţii integrate de securitate IT.