Companiile din imobiliare au scăzut cu 30%, drumarii au crescut şi cu 44%

Autor: Catalin Lupoaie 14.06.2010

Cele mai mari 10 companii din România au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri totală de 1,4 mld. euro, şi suma ar fi depăşit 1,5 mld. euro dacă ar fi furnizat datele financiare şi compania americană Bechtel, care construieşte autostrada Transilvania. Bechtel a realizat în 2008 o cifră de afaceri de 133 mil. euro, iar bugetul statului pentru Autostrada Transilvania în 2009 a fost de peste 400 mil. euro.
Afacerile celor mai mari constructori au variat între -33% şi plus 44%, în funcţie de domeniul în care activează - imobiliare sau construcţii, dar şi de contractele câştigate în anii precedenţi.
Cea mai mare creştere, de 44% a fost înregistrată de Spedition UMB, deţinută de Dorinel Umbrărescu din Bacău, care a ajuns la o cifră de afaceri de 220,4 mil. euro, datorită contractelor de reabilitare de drumuri naţionale în care este implicată compania. De altfel, spedition UMB a câştigat anul trecut cel mai mare contract de infrastructură, în valoare de 172,9 mil. euro, fără TVA, pentru reabilitarea unor porţiuni de pe DN12 şI DN15.
O majorare de peste 40% a cifrei de afaceri a înregistrat şi Romstrade din Giurgiu, deţinută de omul de afaceri Nelu Iordache, care a ajuns la un business de 268 mil. euro.
Dacă în 2008 piaţa construcţiilor se confrunta cu o lipsă acută de personal calificat, în 2009 cel mai mare gol l-a lăsat reducerea bruscă a investiţiilor imobiliare. Nu au fost începute proiecte mari de la zero, constructorii fiind nevoiţi să se mulţumească cu proiectele care erau deja demarate. Piaţa construcţiilor a scăzut anul trecut cu 17%, până la la circa 11,9 mld. euro, revenind la nivelul din 2007, iar previziunile rămân sumbre şi pentru 2010, în principal din cauza blocajului din sectorul imobiliar.
Un exemplu este şi compania Build Corp din Iaşi - care a fost implicată în ultimii ani în construcţia celor patru malluri ale Iulius Group din Iaşi, Timişoara, Cluj şi Suceava şi construieşte proiectul imobiliar mixt Palas Iaşi - care a înregistrat anul trecut cea mai abruptă scădere dintre companiile din top, de 33% a cifrei de afaceri, până la 325,8 mil. lei (77 mil. euro). Un alt exemplu în acest sens este compania Apolodor Com Impex din Bucureşti, deţinută de omul de afaceri Radu Ouatu, care a înregistrat anul trecut o scădere de circa 22%, până la 74,5 mil. euro, potrivit ultimelor estimări ale companiei.
Reduceri majore ale businessului le-au înregistrat şi companiile care au avut o expunere mare pe proiectele de infrastructură din Bucureşti. Astfel, firmele Tehnologica Radion, deţinută de omul de afaceri Theodor Berna, şi-a redus businessul cu 31%, până la 459 mil. lei (108,5 mil. euro), iar Delta ACM, compania lui Florea Diaconu, şi-a redus afacerile cu 26%, până la 72,8 mil. euro.
Antreprenorii români domină în continuare topul, însă subsidiarele locale ale unor grupuri precum Alpine (Austria), Max Boegl (Germania) sau Strabag (Austria) şi-au întărit poziţiile.
Hidroconstrucţia, companie deţinută de manageri şi angajaţi, a pierdut anul trecut prima poziţie, în favoarea lui Romstrade. Compania din Giurgiu a câştigat în ultimii ani contracte în valoare de circa 600 milioane de euro în infrastructură, care au propulsat-o într-un timp foarte scurt pe prima poziţie în topul constructorilor.
Dacă anul trecut jumătate din firmele din top 10 au înregistrat majorări ale cifrei de afaceri, pentru 2010 constructorii estimează scăderi în linie, pentru că bugetul CNADNR pentru investiţii în infrastructură a fost redus la 1,25 mld. euro, în scădere cu 40%, iar proiectele mari de infrastructură sunt în continuare blocate.