BNR a mutat 5 mld. euro din rezerva valutară din depozite la bănci în bonduri occidentale

Autor: Ciprian Botea 14.06.2010

Banca Naţională a mutat în aprilie aproape 5 miliarde de euro din depozitele plasate la băncile din străinătate în titluri de valoare negociabile (în general obligaţiuni de stat) în încercarea de a obţine randamente superioare din administrarea rezervelor valutare, arată datele instituţiei.

Astfel, soldul depozitelor plasate la bancile din strainatate a coborât în aprilie cu 29% fata de luna anterioara, pâna la 41,4 miliarde de lei (echivalentul a 10,1 milioane de euro), în timp ce sumele investite în obliga tiunile emise de alte state au ajuns la 87,6 miliarde de lei (21,2 mil. euro), ceea ce reprezinta 58% din rezerva totala.

BNR: Adaptare la conditiile pietei

Oficialii bancii centrale spun ca miscarea consemnata în mai nu reprezinta o schimbare de strategie, ci este pur si simplu o adaptare la conditiile de pe piata.

"Modificarile semnalate sunt de natura operationala si nu reprezinta o schimbare a strategiei privind administrarea rezervelor internationale. Obiectivele administrarii rezervelor internationale sunt trei: siguranta, lichiditate si obtinerea unei performante adecvate conditiilor pietei", a declarat Mugur Stet, purtatorul de cuvânt al BNR.

În ultimul an, sumele plasate de BNR în depozite la bancile din strainatate (în special banci centrale din state puternice) s-au dublat, atingând în martie un record de 59 de miliarde de lei (14,4 mld. euro), adica 40% din totalul rezervelor internationale administrate de banca centrala.

Cresterea puternica s-a datorat în principal sumelor intrate în contul BNR de la Fondul Monetar International (FMI), bani care au fost ulterior plasati pe piata pentru ca banca centrala sa încaseze dobânzi din administrarea lor. Din împrumutul stand-by contractat în primavara trecuta de la FMI în contul BNR au intrat circa 7 miliarde de euro, în timp ce o alta parte a intrat direct la Trezoreria statului pentru finantarea deficitului bugetar.

Trend ascendent la plasamentele în titluri ale altor state

În schimb, plasamentele în titluri de stat s-au plasat pe un trend descendent dupa ce au atins un record de 90,6 mld. lei în septem brie anul trecut, tendinta întrerupta brusc în aprilie. Analistii apreciaza ca miscarea consemnata în aprilie s-ar putea datora altor motive decât cautarea unor randamente superioare.

"Nu sunt randamente vizibil mai mari pe obligatiuni de stat. Probabil ca banca centrala a avut de onorat niste obligatii si de aceea vedem aceasta schimbare de tendinta", a comentat Dragos Cabat, managing partner la Financial View.

La sfârsitul lui aprilie, sumele plasate de BNR în depozite si titluri de stat în strainatate reprezentau peste 85% din valoarea rezer velor internationale, nivelul mentinându-se constant în ultimul an. Investitiile în titlurile de stat au fost net superioare în majoritatea timpului, doar la sfârsitul primului trimestru înregistrându-se un echilibru relativ între cele doua tipuri de plasamente.

În timp ce Banca Nationala poate cum para obliga ti uni emise de alte state, din consi derente prudentiale nu poate cumpara direct titluri de stat emise de Ministerul de Finante. "Asa se întâmpla pretutindeni. Este o masura de precautie, pentru ca altfel ajungi sa-ti autofinantezi deficitele, ceea ce nu este normal", explica Cabat.

Chiar daca bancile centrale evita sa autofinanteze deficitele bugetare ale propriilor state, Fed, Banca Angliei si Banca Centrala Europeana (BCE) au eliminat aceste restrictii odata cu accentuarea crizei financiare si au cumparat titluri de stat pentru a stabiliza pietele.

Aproape trei miliarde de euro erau pastrate de BNR la sfârsitul lunii aprilie în aur monetar, în timp ce înca un miliard de euro era reprezentat de disponibilul la FMI. Înca 1,25 miliarde de euro din rezerva BNR erau, la sfârsitul lui aprilie, bani în numerar si alte actiuni si participatii de capital.

Deciziile privind plasarea rezervei valutare se iau de catre Comitetul de administrare a rezervelor internationale care functioneaza la BNR. Potrivit propriei strategii, BNR face plasamente în titluri emise de guvernul american, de agentii guvernamentale sponsorizate de guvernul SUA, de guverne sau agentii guvernamentale din UE, precum si de alte guverne care au rating AAA.

De asemenea, pot fi facute plasamente si în obligatiuni emise de institutii supra nationale sau chiar private, daca titlurile sunt garantate cu active.