Exclusiv online: Cum este mai bine ca investitor, să vinzi şi să cumperi în fiecare zi sau aştepţi creşterea portofoliului?

Autor: Roxana Pricop 15.06.2010

Asaltaţi de ştirile privind riscul de default al unor statelor europene, investitorii în acţiuni ajung adesea în pragul disperării, nemaiştind ce să facă: să vândă, să cumpere sau să aştepte revenirea. Brokerii spun că cel mai bine este să rămână fideli strategiei cu care au pornit la drum.

"În aceste vremuri tulburi, cuvântul de ordine pentru investitori este precauţia. Dacă sunt speculatori zilnici, atunci să profite la maxim de volatilitatea din piaţă. Acest tip de investitori trebuie să aibă tăria de caracter să îşi închidă poziţia conform planurilor iniţiale, chiar dacă e pe pierdere. Marea problemă pe piaţa locală de acţiuni este că majoritatea investitorilor sunt speculatori pe creştere, iar pe scăderi devin captivi pentru că trag speranţe că piaţa îşi va reveni", spune Mihai Chişu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.

Pentru investitorii de portofoliu, orientaţi pe termene mai lungi de timp, un comportament activ de achiziţii i-ar putea face câştigători peste cinci ani.

"Investitorii care au cumpărat acţiuni din 2007, 2008, au continuat să acumuleze în 2009 şi în 2010 fac acelaşi lucru, ar putea înregistra în 2015 cele mai mari profituri, dacă Bursa va reintra pe un trend ascedent o dată cu revenirea economiei. Piaţa de acţiuni evoluează în cicluri strâns conectate de mersul economiei. Investitorii care au intrat pe Bursă la finele anilor nouăzeci au ieşit în 2007 cu randamente de până la 1.000%. Pentru o astfel de strategie este nevoie de consecvenţă, trăsătură de caracter de mare valoare pe Bursă", adaugă brokerul.

Pentru un investitorul activ, pericolul de a cădea pradă emoţiilor, panicii şi euforiei este mult mai mare decât pentru un investitor "pasiv", care îşi nu îşi propune neapărat să bată piaţa ci să îi urmeze evoluţia, incluzând în portofoliu acţiuni incluse în indicii de referinţă.

De exemplu, la începutul lunii mai, când aşteptările investitorilor privind situaţia Greciei au evoluat de la panică la euforie, Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţe în apreciere cu peste 10% sau în scădere de 5% în decursul aceleiaşi săptămâni. Şansele ca un speculator să iasă câştigător speculând şi pe apreciere şi pe scădere pe termen foarte scurte de timp sunt aproape de minime, spun brokerii, cu toate acestea pentru un investitor de portfoliu extremele Bursei din luna mai nu au însemnat neapărat arsuri de stomac dacă a profitat de corecţii pentru a cumpăra acţiuni ieftine.