Cuvinte dure pentru cea mai disputată moţiune: „căzut în cap“, „demagog“, „putregai“

Autor: Doina Anghel 15.06.2010

Timpul dedicat moţiunii a fost, poate, cel mai lung din istoria tuturor moţiunilor - peste opt ore de dezbateri presărate cu injurii. Unei moţiuni i s-a dedicat până acum patru-cinci ore. Odată cu respingerea ei, planul de măsuri de austeritate al Guvernului, care include reducerea pensiilor cu 15% şi a salariilor cu 25%, are şanse să fie pus în aplicare.

Tonul discuţiilor din Parlament a fost extrem de violent, continuând de fapt modul în care senatorii şi deputaţii au ales să se exprime în forul legislativ luni noapte la votul pentru noii judecători ai Curţii, cu pumni, ameninţări, microfoane rupte. Ieri dimineaţă, la tot acest scandal s-a adăugat şi presiunea sindicatelor. Mii de protestatari au înconjurat clădirea Parlamentului cerând anularea măsurilor de austeritate, iar în sala de plen, discursul premierului Emil Boc a fost huiduit constant de un grup de pensionari, care au fost invitaţi în sală de PSD şi care i-au cerut demisia.

"Am ales o soluţie corectă, dar grea"

"Acest program care vizează restrângerea cheltuielilor bugetare nu este singur. Am văzut ce reacţie aţi avut, dragi colegi din opoziţie, pentru că vă pierdeţi pensiile. Acum, nici în al 12-lea ceas nu vreţi să vă pierdeţi privilegiile. Am ales soluţia să nu majorăm taxe în România, pentru că oamenii şi-ar fi pierdut puterea de cumpărare. E foarte uşor să te împrumuţi, este foarte uşor să vinzi BCR-ul ca să dai pomeni electorale. De aceea am ales o soluţie corectă, dar grea. Este şansa noastră ca ţară. Este şi un moment al adevărului. Ştiu că este greu pentru colegii mei care susţin Guvernul", a spus Boc, care a acuzat opoziţia că nu a prezentat o alternativă argumentată la planul de măsuri al Guvernului. El a mai spus că PSD, care a depus moţiunea de cenzură, ar fi "plagiat" paragrafe dintr-un articol de presă în textul moţiunii, dar şi că aceasta ar fi fost redactată prost.

Replici tari ale opoziţiei

Replica i-a fost dată lui Boc de liderul PSD Victor Ponta, într-un discurs care nu s-a remarcat prin altceva decât şirul de invective adresat membrilor Guvernului. "Domnul Emil Boc este realmente căzut în cap", a spus preşedintele PSD, după ce a cerut parlamentarilor să voteze moţiunea pentru a-i "salva" pe români.

Un discurs dur a avut şi preşedintele PNL Crin Antonescu, care a cerut parlamentarilor să pună capăt "putrefacţiei portocalii". "Nu putem aştepta până când se va epuiza mandatul PDL-ului şi al domnului Băsescu, sigur că respectăm nevoile democratice, dar nevoia României este de a se pune capăt acum delirului şi putrefacţiei portocalii. Îmi pare rău să folosesc acest cuvânt, dar miroase. România este singura ţară care nu are preşedinte, guvern, în care cetăţeanul învestit cu demnitatea supremă afirmă că a luat decizia pensiei minime sub influenţa băuturilor alcoolice, în care miniştrii afirmă clar faptul că au minţit", a spus Antonescu.

Vociferări din tribună

Discursurile parlamentarilor, dar şi ale miniştrilor - au ţinut să vorbească Radu Berceanu, Elena Udrea, Laszlo Borbely sau Vasile Blaga - au fost dublate de vociferări din tribună şi întrerupte des din motive procedurale. La un moment dat PSD a acuzat PDL că a trimis poliţişti în uniformă să-i filmeze pe parlamentari, însă în cele din urmă s-a dovedit că erau membri ai sindicatului poliţiştilor care filmau pentru arhiva personală.